full screen background image

Propunere: senatorii condamnați cu suspendare rămân fără mandat

Senatorul Nicolae Vlad Popa (PNL) a depus la Biroul Permanent al Senatului o propunere legislativă de modificare a Regulamentului forului legislativ, astfel încât mandatul unui senator să înceteze de drept dacă acesta îşi pierde drepturile electorale, nu doar în cazul unei condamnări la închisoare cu executare, dar şi la o condamnare cu suspendarea executării pedepsei, potrivit News.ro.

Nicolae Vlad Popa precizează în expunerea de motive că, în temeiul constituţional al colaborării loiale dintre instituţiile statului, Parlamentul are obligaţia de a modifica legislaţia, astfel încât toate categoriile de demnitari să se supună regulii încetării mandatului, în cazul condamnării la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent dacă este cu executare sau cu suspendarea executării pedepsei.

„În acest scop, propunem completarea dispoziţiilor articolului 188, alineatul 1, din Hotărârea Senatului nr. 28/2005 privind Regulamentul Senatului, republicată, astfel încât mandatul unui senator să înceteze de drept dacă acesta îşi pierde drepturile electorale cu pedeapsă complementară/ accesorie la o pedeapsă principală, constând în condamnarea la închisoare cu executare sau cu suspendarea executării pedepsei”, se arată în propunerea legislativă.

Iniţiatorul precizează că în dreptul pozitiv este reglementată situaţia încetării mandatului în cazul condamnării la închisoare cu executare, fiind adoptate mai multe hotărâri ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în acest sens.

„Raportat la situaţia juridică expusă mai sus, propunem şi reglementarea situaţiei de încetare a mandatului în cazul condamnării la închisoare cu suspendarea executării pedepsei”, se mai arată în expunerea de motive.

Potrivit propunerii legislative, articolul 188, alineatul 1 din Regulamentul Senatului se modifică, astfel: calitatea de senator încetează de drept la data întrunirii legale a Senatului nou ales, precum şi în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale ca urmare a condamnării definitive cu executarea pedepsei sau în cazul suspendării executării pedepsei, de incompatibilitate sau deces.

Nicolae Vlad Popa a solicitat Biroului permanent al Senatului dezbaterea propunerii legislative în regim de urgenţă, potrivit documentului depus la Biroul Permanent.

Propunerea legislativă este semnată de 23 de parlamentari PNL.

„De ce parlamentarii nu ar beneficia de aceeaşi prevedere ca şi primarii? Cei condamnaţi cu suspendare îşi mai pot continua mandatul? Concluzia Biroului Politic Naţional a fost că trebuie să promovăm încă de astăzi, şi am reuşit să strângem semnături, iniţiativele legislative care aduc aceeaşi prevedere şi în cazul parlamentarilor”, a spus Alina Gorghiu.

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza