full screen background image

Aproape 14 milioane de euro, subvenţii pe suprafaţă, primite de fermierii suceveni

Micii fermieri din judeţul Suceava au încasat o consistentă sumă în conturile schemei de plată unică pe suprafaţă SAPS aferentă campanie din anul 2015.

Conform unei informări a Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), anul trecut în judeţul Suceava au depus dosare 48.629 de agricultori, autorizaţi la plată fiind 46.264 dintre aceştia.

Pe parcursul anului acesta în posesia sprijinului financiar au intrat 46.163 de mici fermieri suceveni, la aceştia ajungând un total de 13,959 de milioane de euro.

Beneficiarii plăţilor sunt fermierii activi, persoane fizice sau persoane juridice, care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafeţelor de teren agricol sau deţinători legali de animale.

Eligibile la plată sunt exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin 1 hectar şi formate din parcele agricole de cel puţin 0,3 hectare.

Pe de altă parte, solicitantul trebuie să respecte bunele condiţii agricole şi de mediu, precum şi cerinţele legale în materie de gestionare, pe toată suprafaţa fermei.

Valoarea totală a sprijinului pe suprafaţă (SAPS) a fost de 77.42 de euro pe hectar, plăţile efectuându-se la cursul de 4,4176 de lei pentru 1 euro, stabilit de Banca Central Europeană pe data de 30 septembrie 2015.

De menţionat este faptul că pe 5 iulie a fost încheiată campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2016, acestea din urmă fiind depuse fără penalizări de întârziere până pe data 10 iunie 2016.

După expirarea acestui termen, dosarele au fost admise, însă cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare.

Solicitările înaintate după 5 iunie 2016 nu mai sunt luate în calcul, fermierii nemaivând dreptul la vreun fel de plată.

Conform APIA, cele mai multe cereri au fost adunate în judeţul Suceava, respectiv 48.970, în ordine urmând Dolj (39.795), Bistriţa Năsăud (36.038) şi Maramureş (35.051).

comments

comments




Leave a Reply

avatar