full screen background image

18 august – Uniforma și regina

Pentru că tot vorbirăm despre “Statutul elevului” și regina Ana, zilele trecute, îmi trecu astăzi prin minte să vorbesc despre ambele. Care e legătura?! Hainele. Mai exact hainele școlare, adică uniforma școlară. Aceea pe care mulți o contestă și al cărui rost nu îl văd, iar alții o impun cu forța. Elevii nu vor uniformă. Profesorii vor.
Și mă întrebam care sunt motivele dintr-o tabără sau alta. Mai nou, elevii spun că uniforma școlară e prea scumpă, iar mulți dintre părinți nu și-o permit. Alții, influențați de discursurile unor “specialiști”, spun că uniforma, cum îi spune și numele, “uniformizează” și nu lasă libertate elevului în a se exprima. O fi vorba de exprimarea vestimentară și nu cea verbală.

Profesorii spun, însă, că mai degrabă poți asculta și judeca obiectiv opiniile mai multor elevi îmbrăcați asemănător, atenția îndreptându-se spre cuvinte și nu se veșminte.

Și-atunci, fac legătură cu vorbele reginei Ana. Vorbe care ar putea aparține la fel de bine oricărei doamne: “Eu îmi acopăr trupul, nu mă îmbrac.” Ce-o fi însemnând asta? Că poți pune orice pe tine? Nicidecum. Poate înseamnă, de fapt, că hainele sunt cele ce dau măsura valorii tale ca individ. Ele sunt doar o necesitate a societății în care trăim. Că poți fi interesant și “cool” și apreciat de cei care ar trebui să conteze, nu datorită hainelor. Ci datorită comportamentului și a felului în care vorbești.

Deci nu uniforma ar trebui să fie piedica în calea afirmării tale ca elev. Iar dacă, în marea grijă a ta pentru bugetul familiei, consideri că uniforma e o problemă, ar fi mai bine să îți întrebi părinții cât costă o ținută adecvată pentru fiecare zi a săptămânii în care mergi la școală. S-ar putea să afli că e mult mai ieftină o uniformă.

Închei, zicând că n-ar fi rău să ne lăsăm uniformizați de uniformă, pentru a ne da mai multe șanse să ne remarcăm prin altceva decât hainele ce ne acoperă. Măcar la școală.

O zi minunată să aveți, indiferent dacă purtați uniformă sau nu! Dacă strecurați pe dedesubt o doză de educație, s-ar putea să aibă succes mai mare decât orice altă haină de “fitze”.

comments

comments




Leave a Reply

avatar