full screen background image

Noi nereguli în spitale

La o zi după ce autoritățile au anunțat că rechizitoriul în cazul incendiului din ”Colectiv” a fost finalizat, iar inculpații vor fi trimiși în judecată, jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor au publicat o anchetă ce scoate la iveală noi nereguli privind infecţiile intraspitaliceşti. Jurnaliștii susțin că unul dintre motivele pentru care au fost posibile aceste infecții este faptul că soluţiile folosite în spitale la dezinfecţie au o concentrație mult mai scăzută decât cea de pe etichetă.
Potrivit jurnaliştilor citați de B1 TV, statul român nu este deloc interesat de ce fel de dezifectante ajung în spitalele din România. Astfel, firma care alimentează cu astfel de substanţe cele mai multe unităţi medicale din ţara noastră îşi permite să livreze diluanţi cu o concentraţie mult mai mică decât ar trebui să fie. Dezvăluirile vin chiar de la foşti angajaţi ai companiei.
”Se lucra după alte rețete decât cele normale. Au apărut permanent probleme. Cei din spitale își dădeau seama. Uneori s-au retras de pe piață mii de bidoane cu astfel de produse. Au existat probleme de neconformitate în multe județe și la multe spitale: Arad, Sibiu, Tg. Mureș, Argeș, Slatina… Dar, în final, toate au fost mușamalizate”, a declarat, pentru Gazeta Sporturilor, un fost angajat al societăţii producătoare de dezinfectanţi pentru spitale.
Mai grav este că statul român nu controlează compoziția niciunuia dintre acești dezinfectanți în vreun laborator. Doar compară etichetele cu avizele.
”Abia acum, noi, la Institutul de Sănătate Publică, dezvoltăm o metodologie și căutăm o investiție ca să facem ceva, dar doar pentru apa din piscine. Nu se fac, nu facem astfel de analize. DSP ar putea să le comande, dacă ar decide asta, dacă le-ar considera necesare. Dar legea nu-i obligă. Din câte știu eu, nu se fac analize de laborator pentru substanțele active din biocide. Asta e legea. Comisia de Biocide dă aviz pe baza unui dosar. Acolo există o analiză de laborator depusă de producător. Să știți că există niște standarde, e nevoie de un laborator acreditat”, a declarat Andra Neamțu, directorul Centrului de Monitorizare a Riscului din Institutul Național de Sănătate Publică.

comments

comments




Leave a Reply

avatar