full screen background image

31 martie – “Șoferi fericiți”

doza bun     Cum dă un pic căldura, cum trotuarele se umplu de trecători. Firesc. Mai toți suntem dornici de plimbare în aer liber, dacă și timpul ne-o permite. Nu o fi fost iarna aceasta prea aspră, cu nămeți cât casa și ger ce să te taie în obraji, dar sigur a fost capricioasă și parcă mai greu detașabilă decât în alți ani. Adică a prins drag de noi și ba a dat să plece, ba s-a răzgândit și a mai făcut câțiva pași de cale întoarsă.

Ei, dar dacă îți dorești să te plimbi indiferent de condițiile meteorologice și de anotimp, nu ai decât să te sui în automobil și să pleci la drum. Automobil proprietate personală, desigur, pentru că greu mai dai în zilele noastre peste un om la casa lui, care să nu fie și la mașina lui, cum s-ar zice. Drept urmare, carosabilul e plin. De mașini de tot felul. Și de șoferi de tot felul. Mai nervoși sau nu, mai politicoși sau nu, mai instruți sau nu. Când spun instruiți, mă refer la cantitatea și calitatea cunoștințelor ce țin de legislația rutieră. Care s-a mai schimbat pe ici pe colo, în ultimii ani. Drept pentru care, în cazul în care ai obținut permisul de conducere cu vreo 10-20 de primăveri în urmă, n-ar fi rău să mai deschizi noul cod rutier. Știu, știu că nu e timp de citit, cu atât mai mult de studiat chestii de astea, dar s-ar putea să te lovești în trafic de crunta realitate. Realitate care poate îmbrăca diverse forme… toate mai puțin plăcute, ca urmare a faptului că ai cam uitat cele scrise prin cărți despre circulația pe drumuri publice.

Și eu am uitat vreo câteva, drept să vă spun. Și a uitat și o bună prietenă de-a mea care s-a lovit și ea în trafic cu crunta realitate de curând. Nu spui acum detalii, important e că s-a apucat de rezolvat câteva teste, în scopul pregătirii pentru redobândirea permisului de conducere. Fată deșteaptă fiind, a reușit să asimileze repede o mulțime de cunoștințe utile evitării pe viitor a unui eveniment neplăcut în trafic, dar au fost și întrebări ce i-au dat dureri de cap. De acelea ce țin de mecanică. Pe drept cuvânt! Cum spunea și ea: Om fi noi țara în care toți ne pricepem la toate… toți suntem buni la fotbal, toți suntem buni la politică și la multe alte. Dar chiar trebuie să fim cu toții buni și la mecanică?! Adică e musai să știu mecanica mașinii, în cât mai multe detalii, pentru a fi o bună șoferiță? Și-atunci, unde ar mai fi bucuria unui partener de trafic doritor să demonstreze educație? Cel căruia îi soliciți ajutorul în problema cauciucului pe care ai făcut pană sau a faptului că nu mai vrea să pornească mașina?

Drept urmare, spre bucuria tuturor participanților la trafic, eu zic să mai deschidem din când în când codul rutier și să studiem legile, dar am o corecție mică: genul feminin să sară peste partea de mecanică. Nu pentru că nu s-ar putea descurca, ci pentru că, înzestrat fiind cu suflet darnic, dorește să ofere bucurie genului opus. Deci despre bucurie a fost vorba și astăzi, dragii mei!

Pe final, indiferent de gen, vă doresc să întâlniți în trafic cât mai mulți consumatori de educație, spre bucuria tuturor!

0:00

comments

comments