full screen background image

Bărbat din Dorohoi reţinut de poliţişti, după ce a încercat să spargă o casă din Voitinel

furturi-din-locuinte     Poliţişti au atras atenţia în numeroase rânduri cu privire la necesitatea protejării locuinţelor cu sisteme de securitate. Utilitatea acestor sisteme s-a dovedit şi în cazul identificării şi reţinerii cu operativitate de către poliţişti a unui bărbat care a încercat să comită un furt din locuinţă, însă a eşuat tocmai datorită faptului că proprietarul a respectat regulile preventive minime pentru protejarea bunurilor sale.

Luni, în jurul orei 21.30, prin 112, o persoană din comuna Voitinel a sesizat faptul că la o locuinţă vecină a pornit alarma, existând suspiciunea că acea locuinţă a fost spartă.

La faţa locului s-a deplasat cu operativitate echipajul din cadrul Secţiei 4 Poliţie Rurală Gălăneşti, care a identificat în zonă un bărbat, de 58 de ani, din municipiul Dorohoi, judeţul Botoşani.

Cu ocazia cercetării locului faptei şi din verificările efectuate, s-a constatat că imobilul în care s-a pătruns nu este locuit, proprietarul fiind plecat în străinătate.

În curte, poliţiştii au observat urme de încălţăminte şi, prin exploatarea acestora, au identificat persoana bănuită de comiterea faptei, care se refugiase prin spatele casei, spre o zonă împădurită.

Bărbatul reţinut de poliţişti a recunoscut fapta săvârșită, declarând că, luni, s-a deplasat din oraşul Vicovu de Sus, apoi pe raza comunei Horodnic de Sus şi, la ora 21.20, profitând de zona izolată şi întuneric, a pătruns pe poarta de acces în curtea imobilului şi apoi in imobil, dar, fiind depistat de senzorul de mişcare, a activat sistemul de alarmă acustic.

Ca urmare a alarmei declanşate, nu a sustras bunuri.

În cauză, s-a întocmit dosar penal, cu privire la săvârşirea tentativă la infracţiunea de furt calificat, ce urmează a fi soluționat procedural de poliţiştii Secţiei 3 Poliţie Rurală Marginea.

Faţă de hoţ s-a luat măsura reţinerii pe timp de 24 de ore, în baza ordonanţei de reţinere, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, cu propunere de punere în mişcare a acţiunii penale şi luare a unei masuri preventive.

În baza ordonanţei de reţinere, cel în cauză a fost introdus în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al I.P.J. Suceava.

Poliţiştii continuă activităţile de cercetare penală pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale şi asigurarea materialului probator în cauză, urmând ca la finalizarea acestora să se dispună procedural prin unitatea de parchet competentă.

Poliţiştii subliniază încă o dată importanţa asigurării locuinţelor cu sisteme eficiente de închidere şi de securitate. Dotarea cu sisteme de alarmă a locaţiilor nelocuite permanent sau aflate în zone izolate este absolut necesară pentru prevenirea furturilor si protejarea bunurilor.

Convietuirea în spatii învecinate presupune si o grija reciproca fata de siguranta celorlalti. Prin aceasta infractorii nu au nici o sansa în atingerea scopului. În acest sens recomandam :
– atunci când sunteti plecati de acasa pe o perioada de timp mai îndelungata rugati un vecin sa va goleasca cutia postala, sa interpeleze persoanele necunoscute care suna la usa dumneavoastra, sa supravegheze sporadic perimetrul locuintei si curtii dumneavoastra;
– sprijiniti-va vecinii atunci când acestia va solicita.

Având în vedere ca foarte multe persoane locuiesc în case cu curte si gospodarie, iar infractorii în activitatea lor urmaresc sa sustraga o diversitate de bunuri, se impune luarea unor masuri de protectie care sa-i apere de infractori.
Pentru infractori, o casa cu gospodarie este mai tentanta datorita suprafetei       mai mari pe care aceasta este dispusa, precum si datorita distantei dintre cladiri. Ceea ce este avantajos pentru cei care locuiesc la case, în apararea lor     împotriva hotilor, sunt relatiile comunitare existente între vecini.

Deoarece patru din cinci furturi din locuinte sunt comise când proprietarii nu se afla la domiciliu, va recomandam câteva masuri care sa duca la prevenirea furturilor din gospodaria dumneavoastra:
• evitati, pe cât posibil, când plecati de acasa pentru mai multe zile sa lasati casa goala apelati la un vecin sa aiba grija de locuinta dumneavoastră când lipsiti mai mult, promitând ca îl veti rasplati cu acelasi serviciu când este el plecat de acasa;
• nu lasati cheile de la usa sub pres, în cuiul de la poarta sau în alte locuri dosnice, deoarece ele pot fi gasite cu usurinta de catre infractori;
• daca ati pierdut cheile de la poarta sau de la usa de acces în locuinta, luati urgent masuri de înlocuire a acestora;
• nu lasati în curte scari sau alte unelte, în acest fel împiedicând pe infractor sa escaladeze sau sa distruga sistemele de închidere;
• asigurati usile sau portile de la grajduri sau suri, care se afla situate spre gradini;
• nu angajati ca zilieri sau îngrijitori persoane necunoscute, decât dupa anuntarea acestora la politie, în vederea verificarii identitatii lor;

Dar cum trebuie procedat în cazul neplacut în care va întoarceti acasa si va gasiti locuinta pradata de hoti? Practic, într-o asemenea situatie:
• nu trebuie sa intrati în panica acest comportament poate întârzia identificarea si prinderea infractorilor, ceea ce determina si recuperarea cu greu a bunurilor furate;
• anuntati de urgenta politia si nu patrundeti în câmpul infractional;
• nu trebuie sa atingeti sau sa miscati de la locul lor lucrurile din locuinta pe cât posibil interziceti accesul altor persoane binevoitoare în câmpul infractional. În multe cazuri victima sau alte rude doresc sa verifice ce obiecte lipsesc sau sa faca ordine în lucrurile ravasite de infractori, prin aceasta distrugând mijloacele de proba existente;
• victima trebuie sa puna la dispozitia politiei cât mai multe date de care a luat cunostinta. Ne referim aici la persoanele suspecte care au gravitat în jurul locuintei, care au cunoscut faptul ca victima lipseste de acasa sau care aveau informatii despre locul în care se aflau bunurile de valoare;
• de mare importanta sunt datele furnizate de catre vecini, care sunt cei mai în masura sa sesizeze si sa observe miscarea elementelor infractoare în zona. Cu regret, trebuie sa afirmam ca, în majoritatea cazurilor, se sparg usi din lemn masiv si se transporta bunuri voluminoase fara ca vreun vecin sa se sesizeze despre acest lucru. Este vorba oare de indiferenta sau de rea vointa ?
• dupa intrarea politiei în câmpul infractional, examinati cu atentie locuinta si furnizati acestora date în legatura cu bunurile furate. Este preferabil sa indicati caracteristicile de identificare a bunurilor furate.

Tinând cont de aceste reguli contribuiti, în mare masura la prinderea celui care v-a pradat locuinta!

comments

comments