full screen background image

5 ianuarie – “Noroc cu superstițiile”

doza bun     V-am vorbit, pe final de an, despre superstiții, mai vechi sau mai noi, pe care le avem în zile de sărbătoare. Pentru că noi, românii, avem o sumedenie de sărbători. Suntem un popor ce iubim sărbătorile! Atât de mult, încât le dăm importanța cuvenită și lăsăm munca deoparte. Sau cel puțin asta reiese din multitudinea de zile libere de la serviciu pentru bugetari de-a lungul unui an, decise de cei în măsură să o facă.

Doar că, pare-se, cineva de sus, mai sus decât parlamentarii, a făcut ca, anul acesta, în loc de 12 zile libere cu sărbătorile legale, să fie doar 7. Pentru că 5 dintre ele sunt în zile de weekend. O fi de vină numărul 12?!? Parcă 13 era cu ghinion… Lasă, că nu-i bai! Aud că parlamentarii vor să schimbe norocul. Ar fi în propunere alte 3 zile libere: 19 februarie, când este aniversat Constantin Brâncuşi, 10 mai – Ziua Regalităţii şi Înălţarea. Ei, nu sună bine?!? Să mai zică cineva că e chiar atât de rău să fii superstițios…

Și dacă tot vorbeam de superstiții și credințe ale românilor în prag de sărbători, Ajunul Bobotezei fiind, v-ar putea fi de folos cunoașterea câtorva dintre credințele legate de această sărbătoare creștină.

Așadar, să nu vă mire, dragii mei mai puțin superstițioși, dacă sub fața de masă a gazdei ascultătoare de ziceri din bătrâni veți găsi fân, iar în cele patru colțuri, bulgări de sare. Nu pentru voi au fost pregătite… E pentru sănătate. Și bogăție. A gazdelor și a dumneavoastră. În schimb, puteți să vă bucurați de cele douăsprezece feluri de bucate pe care gazda harnică le-a pregătit, dar doar după ce au fost sfințite de preot.

În Ajunul Bobotezei, e musai să zâmbiți. Larg și, dacă se poate, sincer. Căci certurile sunt interzise în această zi, așa cum e interzis a împrumuta ceva. Nici jăraticul din sobă nu-i bine a-l împrumuta, spun bătrânii. Și dacă le urmați sfaturile, cine știe, poate la noapte vă veți îmbogăți… Ce-i drept, nu spiritual, ci material. Căci ați putea auzi animalele vorbind în noaptea ce face trecerea spre Bobotează. Despre locurile în care sunt ascunse comori.

Iar dacă nu sunteți interesați prea mult de cele materiale, dar ați vrea să trăiți mai mult… pentru a vă îmbogăți spiritual, căci pe noi, cei cu doza de educație, cam asta ne interesează, ar fi o soluție pentru a afla cât de mult veți viețui. Dar aveți nevoie de o sobă… în cazul în care nu sunteți deja dotați cu șemineu. Din care să luați cărbuni aprinși și să-i denumiți cu numele membrilor familiei. Și dacă nu va fi primul al dumneavoastră cel care se va stinge… e de bine!

De bine îmi doresc să aud și eu în noul an. E drept că mâine se încheie sărbătorile de iarnă și revenim la ale noastre, dar nu pentru foarte mult timp. Căci zilele trec repede și vin alte sărbători. Sper, însă, să nu uitați că, indiferent dacă sunteți sau nu superstițioși, o doză de educație poate să ajute. Și sănătății și bogăției materiale și celei spirituale. Deci, consumați-o zilnic!

0:00

comments

comments