full screen background image

Victimele atentatelor din 13 noiembrie, comemorate la Paris

hollande     Au trecut două săptămâni de la atacurile teroriste din Paris, iar întreaga Franţă îşi aminteşte astăzi de cele 130 de victime ale atentatelor, cele mai grave produse vreodată în această ţară. O slujbă religioasă are loc în aceste momente pe Esplanada Invalizilor, loc emblematic pentru istoria Hexagonului. Ceremonia este condusă de preşedintele Francois Hollande, care-i are alături pe toţi membrii guvernului, pe şefii partidelor politice, dar şi foşti preşedinţi şi premieri francezi. Cu toţii au ţinut să participe la eveniment, la care asistă şi şefi ai misiunilor diplomatice de la Paris.

Cu două excepţii, rudele celor 130 de victime ale atacurilor au luat loc şi ele în tribunele amenjate pe Esplanada Invalizilor. De altfel, la ceremonie au fost invitaţi toţi cei 350 de oameni răniţi în atentatele din Paris, precum şi cei care au scăpat de gloanţele teroriştilor. Un loc aparte îl ocupă şi cei implicaţi în salvarea civililor în seara atacurilor – printre ei, membri ai trupelor speciale, poliţişti, militari, pompieri şi medici. Un minut de reculegere va fi ţinut în memoria celor ucişi, după care numele acestora vor fi citite, iar pozele lor – afişate pe un ecran uriaş.

Este pentru prima oară când Esplanada Invalizilor este folosită pentru o ceremonie civilă de o asemenea amploare. Vorbim de un loc simbolic pentru Franţa, unde le este adus de obicei un ultim omagiu militarilor. Ultima oară când s-a întâmplat acest lucru a fost în luna februarie a acestui an, după ce nouă soldaţi francezi au murit în prăbuşirea unui avion. Locul a fost ales pentru această ceremonie în special din motive de securitate. Totul, în contextul în care Franţa este în continuare în stare de alertă, prelungită cu trei luni printr-o decizie a Parlamentului.

Sunt măsuri extraordinare de securitate, mai ales că în acest weekend va avea loc la Paris şi Summitul pentru Climă. 147 de şefi de stat şi de guvern vot participa la eveniment, iar zeci de mii de militari şi poliţişti au fost detaşaţi în întreaga ţară, pentru a preveni eventuale atacuri.

Participarea lui Francois Hollande la ceremonia de astăzi are loc la finalul unei săptămâni-maraton pentru liderul de la Elysee. Hollande a discutat cu cei mai importanţi lideri mondiali despre formarea unei alianţe anti-Statul Islamic, organizaţie responsabilă pentru atacurile de la Paris. Preşedinţii Statelor Unite şi Rusiei, premierul Marii Britanii şi cancelarul Germaniei, cu toţii au căzut de acord că trebuie intensificată lupta împotriva grupării teroriste.

Cel puţin nouă terorişti au fost implicaţi în atacurile de pe 13 noiembrie, iar doi dintre ei sunt căutaţi acum de autorităţi.

Esplanada Invalizilor, locul în care are loc ceremonia de astăzi, adăposteşte celebrul Dom al Invalizilor, construit în 1670 la ordinul regelui Ludovic al 14-lea. A îndeplinit rolul de spital militar în care erau trataţi soldaţii răniţi în diverse confruntări. Este o operă de arta a arhitecturii clasice franceze, iar aici sunt adăpostite remăşiţele lui Napoleon Bonaparte, considerat cel mai mare geniu militar francez din toate timpurile. Un alt loc emblematic pentru Esplanda Invalizilor este şi Muzeul Armatei, cel mai mare muzeu militar din lume.

comments

comments