full screen background image

Ion Iliescu, audiat la Parchetul General în dosarul Mineriadei din 1990

mineriada     Ion Iliescu este audiat miercuri la Parchetul General în dosarul Mineriadei din 1990, informează B1 TV. Fostul președinte nu a dorit să facă declarații la intrare.

Nu se cunoaște calitatea în care este audiat, dar fost șef al statului va răspunde la unele întrebări cu privire la evenimentele din iunie 1990.

Potrivit unui comunicat, procurorii militari continuă ancheta în dosarul privind evenimentele din 13 – 15 iunie 1990 și au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990.

Evenimentul s-a soldat cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanşat de către muncitori din unele centre industriale şi bazine carbonifere din ţară.

“Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârşirea faptelor descrise anterior. În perioada următoare vor fi audiate persoanele faţă de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii şi care la data evenimentelor deţineau funcţii de conducere la nivelul structurilor civile şi militare ale statului, precum şi în cadrul unor unităţi economice”, informează Parchetul General.

Surse judiciare susțin că Iliescu va fi pus sub învinuire în dosarul mineriadei.

Instanţa supremă a confirmat, pe 9 martie, decizia procurorilor Parchetului ICCJ de redeschidere a urmăririi penale în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, în anchetă fiind vizate circumstanţele în care au fost rănite mai multe persoane, în timpul evenimentelor care au avut loc la Bucureşti.

comments

comments