full screen background image

Parlamentul European a aprobat propunerea de redistribuire a 120.000 de migranți

parlamenteuropean     Parlamentul European a aprobat joi în procedură de urgență și cu amplă majoritate propunerea făcută în 9 septembrie de Comisia Europeană și care presupune redistribuirea a 120.000 de azilanți aflați deja pe teritoriul Italiei, Greciei și Ungariei către alte state membre, informează EFE.

Rezoluția a fost aprobată cu 372 de voturi pentru, 124 împotrivă și 5 abțineri. Comisia Europeană a salutat joi Parlamentul European, pentru ‘viteza sa de reacție’, potrivit AFP. ‘Calea este acum deschisă pentru ca în Consiliu (de miniștri de interne ai UE) să se adopte propunerea noastră’ la 22 septembrie, a reacționat executivul european într-un comunicat, făcând presiuni asupra statelor membre ‘să ia deciziile necesare’.

Procedura de urgență, stipulată în articolul 154 din Regulamentul de procedură, a fost propusă de președintele legislativului european Martin Schulz și aprobată de plen la deschiderea sesiunii. ‘Actuala criză a refugiaților ne obligă (…) să acționăm rapid’, a spus miercuri Martin Schulz, susținut de președintele comisiei pentru libertăți civile, Claude Moraes, care i-a invitat pe deputați ‘să arate solidaritate europeană în ceea ce privește criza refugiaților’ în votul de joi.

Înaintea votului de joi, vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că ‘este foarte recunoscător Parlamentului European pentru că a înțeles urgența situației’. ‘Acum, Consiliul trebuie să acționeze. Este un imperativ umanitar. Nu este vorba să se deschidă toate frontierele, dar nu putem uita cine suntem și care sunt valorile noastre. Nu putem să ne prefacem că nu-i vedem pe cei care fug din calea războiului’, a spus Timmermans.
EFE amintește că România, Ungaria, Cehia și Slovacia sunt statele membre care resping fățiș sistemul de cote obligatorii propus de Comisia Europeană.

comments

comments