În primele opt luni ale acestui an, pompierii Rădăuțeni s-au confruntat cu un număr mult mai mare de intervenții, comparativ cu anul precedent.
Lunile de vară au fost luni pline de activități pentru pompieri, luni pline cu incendii mai mult sau mai puțin violente, cu accidente care au presupus descarcerare, unele dintre ele soldate cu victime, a fost o perioadă cu foarte multe situații de urgență, acordări de prim-ajutor.
Conform unui sondaj efectuat recent în România, pompierii se află pe primul loc în ceea ce privește încrederea populației. Acest lucru este o mândrie pentru ei, dar creează foarte multă responsabilitate și obligă la îndeplinirea judicioasă a misiunilor specifice.
Primele opt luni ale anului 2015 au adus mult mai multe incidente, în zona Rădăuți, decât în întreg anul 2014.
La începutul lunii septembrie, s-au numărat cu aproximativ 200 de intervenții mai mult decât în anul precedent, ceea ce înseamnă că, din acest punct de vedere, suntem pe un trend ascendent, după cum a spus, la VIVA FM Rădăuți, colonelul Sorin Popovici, comandantul Detașamentului de Pompieri din municipiu.
“De la începutul anului, am avut în jur de 1.400 de intervenții, deja le-am depășit cu mult pe cele de anul trecut, pe tot anul, avem peste 200 de intervenții mai mult decât în tot anul trecut, 2014. Avem un număr de 153 de incendii, din păcate 111 dintre acestea au fost la locuințe particulare sau alte obiective, incendii majore, și în acest an ne înscriem și noi ca și detașament în rândul detașamentelor la nivel național care au avut cele mai multe intervenții la gospodării cetățenești. Pe linie de SMURD am avut în jur de 1.100 de intervenții, dintre care 60 de accidente. Din păcate, la cele 60 de accidente, 22 au fost cu descarcerare. Atunci când se intervine la descarcerare, vă dați seama că sunt politraumatisme multiple, din păcate avem inclusiv persoane care au decedat. Dintre acestea, și numărul incendiilor și numărul accidentelor cele mai multe s-au întâmplat în ultimele două luni, noi suntem pregătiți întotdeauna și în fiecare an. E acea întoarcere a cetățenilor din zonă la locuințele lor, și din păcate ca și cauză, am putea spune că, crește și neglijența și modul de abordare al unor cetățeni încât se produc atâtea fapte de urgență. Accidentele rutiere, din păcate, au fost multiple și pe toată zona noastră au fost accidente la care au fost implicate și nouă persoane. Au fost multe acțiuni legate de monitorizare, a activităților cultural-sportive din municipiu. Chiar dacă unii au văzut altfel lucrurile, vreau să vă spun că și noi, ca și colegii din poliție, jandarmerie, ambulanță, am fost în permanență alături de cetățeni la toată acestă gamă de activitate.”
În acest moment, parcul auto al Detașamentului de Pompieri Rădăuți este foarte bine dotat cu mașini, cu autospeciale, cu mașini de salvare, o freză pentru deszăpezire și o autoșenilată, astfel încât se poate spune că zona este foarte bine acoperită din acest punct de vedere, iar pompierii își pot desfășura activitatea în bune condiții și își pot duce la îndeplinire misiunile specifice.
“Legat de dotarea pe care o avem, vreau să vă spun că, în ultima perioadă, Detașamentul de Pompieri Rădăuți a primit trei autospeciale de descarcerare mai noi, sunt niște Renault-uri care au în dotare și posibilități de lucru cu apă și spumă având o capacitate de 2.000 de litri de apă, care sunt dotate și cu scule de descarcerare și prim-ajutor și care ne sunt de un real folos la gama de accidente pe care v-am prezentat-o. De asemenea, pe lângă aceste autospeciale, am primit încă o autospecială pentru descarcerare și fel de fel de activități de tăiere, deblocare. Aici mă refer și la geamuri, uși la apartamente. Această autospecială este dotată pentru sculele de descarcerare cu acumulatori, deci avem posibilitatea să ne deplasăm într-un timp mult mai util indiferent de zona unde suntem solicitați. De asemenea, în acest an am primit o autoșenilată și mai ales după iarna care n-a fost deloc ușoară, mă refer la căderile de zăpadă, am avut câteva situații în care am putut să o folosim. Ultima dotare mai nouă la nivel de detașament este o autofreză, o autospecială multifuncțională care pe lângă freza pe care o are în față și care are rol de îndepărtare a zăpezii în anumite zone unde nu putem ajunge în timp operativ, aceasta se va deplasa în fața ambulanței, respectiv în fața autospecialelor de apă atunci când se cere, dar are și capacitatea de 7.000 litri de apă pe care o putem folosi la incendiile de pădure sau la incendiile de vegetație unde e nevoie de o cantitate mai mare de apă. Aceată autospecială a venit în dotare după alte venită la Cîmpulung Moldovenesc și vom mai primi una la garda Siret, astfel încât pe zona noastră a Rădăuțiului vor fi aceste două freze. Avem trei ambulanțe în cele trei locații ale detașamentului, care deja au intervenit în peste 1.000 de cazuri. Mai sunt celelalte dotări, care pot fi văzute zilnic, celelalte legate de barcă, de camioane, sunt mai vechi și întregesc parcul de care dispunem, și consider că, în momentul de față, în condițiile în care vom mai primi o autospecială, pentru că am promisiunea domnului inspector-șef, domnul general Burlui că vom mai primi o autospecială de lucru cu apă și spumă care are posibilitatea să se deplaseze mult mai operativ, cu o viteză mai mare.”
“În momentul de față avem aproximativ 200 de intervenții mai mult decât în tot anul 2014. Din păcate, ceea ce se întâmplă în Uniune, ceea ce se vede și din relația pe care o avem, de exemplu, cu pompierii francezi, am înțeles că numărul intervențiilor, odată cu dezvoltarea societății, va crește din păcate exponențial, în următorii 2 – 3 ani.”
Comandantul Detașamentului de Pompieri Rădăuți, colonelul Sorin Popovici, a facut la VIVA FM un apel la conducătorii auto să le ofere sprijin în trafic în momentul în care observă că se deplasează mașinile autospeciale în mare viteză, cu semnalele vizuale și acustice în funcțiune către evenimentele la care au fost solicitați.
“Mă bucur că am ocazia acum să fac un nou apel către toți conducătorii de autovehicule din municipiul nostru, în mod deosebit, care are străzi mai înguste și mai greu de trecut cu mașinile cu gabarit mai mare cum le avem noi. Este nevoie să ne înțeleagă și să ne ajute efectiv, lăsându-ne loc mai ales în zona centrală. Dacă fiecare ar reuși să înțeleagă că noi, atâta timp cât avem în funcțiune mijloacele acustice și vizuale, este clar că ne deplasăm într-un loc unde cineva are nevoie de noi. Dacă s-ar pune în postura în care o cunoștință de-a lor, o rudă, cineva din familie ar avea nevoie de noi, este clar că este nevoie să fim ajutați în trafic. Din păcate, vreau să vă spun că nu întotdeauna, și am avut multe intervenții, mai ales când a fost și mijlocul blocat și a trebuit să ne deplasăm spre localitățile Dornești, Satu-Mare, când am încercat să deviem traseul, (pe varianta de la gară), din păcate au fost minute de întârziere datorate celor care nu opresc la semafor deși ne văd, sau opresc unul lângă celălalt și nu avem posibilitatea să trecem. O mașină de 30 de tone până reușește din nou să demareze e nevoie de câteve secunde bune, chiar și de un minut, un minut și ceva până reușim să intrăm din nou în viteza noastră de deplasare.”