full screen background image

Incendiu la Compexul Monahal “Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Gheorghiţeni, comuna Dorna Arini

DSC_7215     Militarii Detaşamentului de Pompieri Vatra Dornei, împreună cu lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Crucea, au intervenit, luni, cu 4 autospeciale şi o ambulanţă SMURD, pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la Compexul Monahal “Acoperământul Maicii Domnului”, din localitatea Gheorghiţeni, comuna Dorna Arini.

La faţa locului s-au deplasat Grupa Operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina“ al judeţului Suceava, condusă de generalul de brigadă Ion Burlui, şi Constantin Harasim, prefectul judeţului, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

La sosirea echipajelor, ardeau cu flacară materialele combustibile din interiorul unei încăperi din corpul de chilii, cu pericol de propagare la întreaga construcţie (D+P+1+M), cu amprenta la sol de aproximativ 450 mp, la întregul complex monahal, la baza de tratament şi la o casă învecinată.

Anunţat la ora 6:15, iIncendiul a fost lichidat la ora 9:30.

Au fost afectate bunurile din interiorul a două încăperi, pe o suprafaţă totală de aproximativ 60 mp. Au ars obiecte de mobilier, o ladă frigorifică, unelte electrice de tâmplărie, icoane şi cărţi din interiorul chiliei. S-au degradat planşeul unei bucătării de la demisol şi alte bunuri.

Pe timpul intervenţiei, echipajul pompierilor paramedici SMURD a acordat primul ajutor medical unui monah, în vârstă de 89 ani, care a suferit un atac de panică. Acesta a fost transportat la Spitalul Municipal din Vatra Dornei pentru investigaţii suplimentare.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al curentului electric, generat de mai multe aparate electrice lăsate sub tensiune, pe o instalaţie electrică subdimensionată.

Localizarea şi lichidarea incendiului cu afectarea numai a încăperilor enunţate mai sus au fost posibile datorită câtorva factori favorizanţi: observarea şi anunţarea incendiului în timp oportun; sosirea pompierilor militari la locul incendiului în timp de 13 minute, în condiţiile unui drum neamenajat, pe o distanţă din subunitate de aproximativ 6 km; existenţa pereţilor şi planşeului, de la nivelul încăperii corpului de chilii, din materiale incombustible (zidărie şi beton).

Pompierii au salvat corpul de chilii, construcţiile din complexul monahal, baza de tratament şi casa învecinată.

comments

comments