full screen background image

4 septembrie – “Ultimul weekend”

doza bun     E ultimul weekend lipsit de griji, dinainte de începerea școlii celor mici. Căci, peste exact o săptămână, marketurile și bazarul sucevean vor fi centre de întâlnire a părinților ce vor face pe ultima sută de metri cumpărături: uniforme, caiete, ghiozdane, penare și multe altele. Și vei vedea în jur doar fețe preocupate și ochi lipsiți de sclipirea pe care ți-o pune vacanța în privire. Eventual vreo doi – trei prichindei mai gălăgioși, ce sunt entuziasmați de orice început.

Și tocmai pentru că e ultimul weekend lipsit de griji, e rost să-l facem sursă de amintiri frumoase, la care să te întorci cu gândul când grijile școlii apasă. Pe umerii tăi și ai școlarului. Și-atunci, ideal ar fi să-l petreceți în preajma celor mici, alături de prietenii lor și a voștri. Și să fie unul de genul celor în care prea puține “trebuie” și în care tuturora “ne este permis”. Ce ne este permis? Răspunsul la această întrebare mi-a fost sugerat de o postare, care deși nu era vreun banc sau vreo melodie pe ritmuri balcanice, a prins la utilizatorii internetului. Atât de bine, încât a avut aproape 8.000 de distribuiri. Drept urmare, e demnă a fi luată în seamă. Cum spuneam, e despre ce ar fi minunat să facem în weekendul acesta lipsit de griji, dacă nu și în altele. Și chiar dacă sunt îndemnuri adresate copiilor, eu am credința că sunt aplicabile și adulților cu suflet asemeni lor și, tocmai din acest motiv, le adresez.

Începem: … Weekendul acesta avem voie să râdem tare, chiar și la ore în care tot Universul doarme… La orele de clasă vom râde sau spune lucruri pe care le-am dori strigate, doar în gând. Să mergem desculți prin casă, prin iarbă, oriunde ne dorim, până ni se înnegresc tălpile!… Pe seară, oricum le spălăm, iar la școală lipsa papucilor ar putea părea o sfidare. Să stăm în brațele celor dragi sau să deschidem brațele pentru ceilalți!… În pauze, dacă îți dorești să o faci, ești atenționat că poți să te dezechilibrezi, să te rănești pe tine sau pe celălalt. Să spunem și să ascultăm povești!… Din acelea care ne plac, nu cele din lectura obligatorie. Să mai întârziem 5 minute cu a face ceva ce ne aduce fericire!… Acum, pentru că după ce începe școala e necesar a fi punctuali. Să fim sinceri!… Pentru că de prea multe ori la școală vom apela la diplomație. Să nu păstrăm ordinea!… Pentru că ordinea e adesea tristă, iar în sala de clasă e musai să fie ordine, dacă vrei să nu risipești din lucruri.

Să facem deci tot ce ne trecem prin gând și ne aduce fericire! Lucruri simple! În așteptarea școlii pe care n-am fi vrut-o atât de punctuală… În toate, însă, păstrând o doză de educație…

0:00

comments

comments