“Habitat for Humanity” (“Habitat pentru Umanitate”) este o organizație neguvernamentală internaţionala ce caută să elimine adăpostirea sarăcăcioasă și lipsa de adăpost din întreaga lume și să facă din locuirea în condiții decente o problemă de conștiință și de acțiune perpetuă a comunităților afectate de această situație.
“Habitat for Humanity” este o mișcare creștin-ecumenică, non-profit care construiește și reabilitează locuințe pentru familii defavorizate. Organizația a fost fondată în 1976, în SUA, de către Millard și Linda Fuller, și a revoluționat la nivel mondial conceptele de locuire socială, de voluntariat și de implicare socială a comunităților locale.
În domeniul locuirii sociale, “Habitat for Humanity” a devenit una din cele mai importante organizații din lume. Habitat cheamă toți oamenii, indiferent de statutul lor social sau economic, să lucreze împreună, în parteneriat, pentru a atinge acest scop de a elimina locuirea substandard. În domeniul locuirii sociale, “Habitat for Humanity” a devenit una din cele mai importante organizații din lume. Habitat cheamă toți oamenii, indiferent de statutul lor social sau economic, să lucreze împreună, în parteneriat, pentru a atinge acest scop de a elimina locuirea sub standard.
La nivel local, “Habitat for Humanity” Rădăuți a construit, în cei 12 ani de existență, peste 97 de locuințe sigure, decente și accesibile, iar viețile familiilor care le-au primit lor au fost definitiv schimbate.
În studioul VIVA FM Rădăuți, directorul executiv, Georgiana Lazăr, a vorbit despre proiectele în desfășurare și despre cele pe care își propune să le dezvolte în viitorul apropiat, cum ar fi activități de educație și conștientizare.
În același timp, pentru a ajuta cât mai multe persoane și familii defavorizate, “Habitat pentru Umanitate” Rădăuți își propune să iasă din tiparele de până acum, acelea în care doar construia și renova locuințe, și să acceadă către alte programe de ajutorare a celor care se află în nevoie.
“Habitat pentru Umanitate este o asociație umanitară. Dorim să eradicăm locuirea sărăcăcioasă, pe cât este posibil acest lucru, în momentul de față. Dar ca și program tradițional și de bază, este construirea de locuințe decente, sănătoase, în care fiecare om poate să se simtă acasă, să fie mulțumit de viața sa, de un standard de viață normal pentru deceniul în care trăim. În același timp, nu ne-am oprit aici. Facem și renovări de locuințe, și vom continua programul, și am în plan anul acesta și anul viitor să aduc și aspecte noi în activitatea Habitat pentru Umanitate. Și anume activități de educație, și mă refer la traininguri specializate pe care noi le oferim. Traininguri de eficiență energetică, de educație financiară, și prevenție și răspuns la dezastre naturale. Acestea sunt aspecte noi cu care noi ne completăm activitatea, din punctul meu de vedere foarte importante pentru comunitate. Așa cum știm, nu se poate combate ceva fără o educație corespunzătoare.”
“Ca și asociație, Habitat pentru Umanitate Rădăuți, până în prezent, am ajutat comunitatea din Rădăuți exclusiv, pot să spun. Anul acesta, am luat inițiativa de a vizita și alte comunități, respectiv Volovăț, Burla, Milișăuți, Iaslovăț, Siret, pentru a identifica nevoi sociale și acolo, nevoi de locuire, și a vedea cum am putea noi ca asociație să ajutăm. Țin să menționez că vizitele mele nu au fost fără succes. Sunt comunități care au mare nevoie de ajutor și de sprijin și chiar am hotărât să fac ceva pentru asta, să încep să îi ajut. Spre exemplu, în comunitatea din Siret, sunt persoane care nu au locuință, nu au acces nici măcar la ANL-uri care s-au dat, și este o comunitate în care veniturile nu sunt chiar pe măsură. Se găsește greu un loc de muncă, și oamenii nu au posibilități financiare nici măcar să-și închirieze la prețul pieței o locuință, oricât de mică ar fi ea. De aceea, am hotărât ca, începând de anul viitor calendaristic, să construim un duplex la Siret și să ajutăm și această comunitate. În același timp, tot la Siret, ni s-a solicitat sprijinul pentru a ajuta un număr de 30 de familii, asistați social. Aceste persoane provin din vechiul Spital de Psihiatrie care și-au făcut la rândul lor o familie, dar având în vedere piața muncii din Siret și condițiile de trai, nu și-au permis să evolueze spre o locuință, să acceadă spre o locuință mai bună, decentă, și stau în vechile clădiri dezafectate practic. Cu băi improprii, cu holuri improprii, neizolate, fără instalații adecvate de curent sau termice. Având în vedere că nu se încadrează în programul tradițional Habitat pentru Umanitate, acela prin care noi ne recuperăm o parte din cheltuială în 20 de ani fără dobândă, am hotărât să facem o campanie de strângere de fonduri.”
Asociația Habitat pentru Umanitate nu ar putea să funcționeze și să existe fără voluntari care să ajute la construcția de locuințe. Cele 97 de case care există la Rădăuți sunt construite cu ajutorul familiilor beneficiare și al voluntarilor. La serviciul de voluntariat s-a referit directorul executiv al Habitat pentru Umanitate, la VIVA FM Rădăuți, spunând că s-a bucurat de sprijinul lor, dar a specificat ce înseamnă să fii voluntar la această asociație.
“Voluntarii sunt baza, în sensul că noi facem un tip de voluntariat atipic, ca să spun așa. În voluntariatul normal vine persoana sau un grup de persoane care voluntariază cu timpul lor. Ajută, lucrează, studiază, sau tot ce este nevoie în compania respectivă. La noi, pentru a construi aceste case, voluntariatul presupune să vii cu timp, o săptămână sau două, în care să ajuți efectiv la construirea acelei case. De dimineață până seara cu pauze de masă. Dar să achiți și costul tău. Transport, cazare, masă, și să faci și o donație în bani. Asta presupune voluntariatul, pentru Habitat. Mereu când se construiesc case, avem chiar și 5-6-7 grupuri de voluntari pe an.”
Doina CRAIU
Radio VIVA FM Rădăuţi