full screen background image

Şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor, Daniel Drăgoi, despre poluarea de miercuri a râului Bistriţa

Viva News sga     Pe râul Bistrița s-a produs, miercuri, un accident ecologic la fosta mină “Isipoaia” de la Leșu Ursului.

Două diguri de beton armat au cedat, iar aluviuni de substanțe toxice s-au scurs în apă.

La fața locului s-au deplasat responsabili de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) și Garda de Mediu, precum și de la firma “Conversmin”, care gestionează fosta exploatare minieră aparținând Min Bucovina.

Joi, șeful SGA, Daniel Drăgoi, a ținut să liniștească opinia publică, spunând că apa nu a ajuns în rețeaua de alimentare, iar populația nu a fost afectată.

El a mai adăugat, pentru Radio VIVA FM, că firma “Conversmin” va fi sancționată pentru poluarea râului Bistrița.

Drăgoi: “S-au acumulat nişte ape de mină, care au debuşat afară, prin două conducte, care evacuează din interiorul minei. În mod normal, pe cele două conducte se evacua un debit de 10-15 litri pe secundă. La formarea acelei debuşări, presiunea a crescut de 10 ori, la 150 de litri pe secundă. Încărcările fiind foarte mari, au modificat clasa de calitate a râului, din clasa a II-a, în clasa a III-a, ceea ce înseamnă poluare. N-au ajuns în gospodării, doar drumul minier a fost puţin afectat. Noi am dat starea de alertă, în aval, la Primăria Broşteni, la fiecare zonă din aval, să ia măsuri, să nu alimenteze cu apă din râu, să nu adape animalele. Nu avem nici mortalitate piscicolă. Acum, fenomenul a revenit la normal. Noi încă luăm analize şi analizăm.

Este o firmă care monitorizează, Conversmin. Ei au obligaţia să monitorizeze, să verifice, să nu se întâmple situaţii de genul acesta. Acum, noi verificăm toată documentaţia, încercăm să vedem ce putem face să evităm astfel de situaţii. Mai bine spus ei, care au obligaţia. Normal, lucrările de închidere la mina respectivă au fost finalizate în 2013. Nu ştim ce se întâmplă în interior. E în spatele unui dop de beton de 80 de metri lungime. Nu putem vedea ce e acolo.

Sigur că vor fi şi sancţiuni, pentru că s-a poluat râul Bistriţa. Legea spune clar: poluatorul plăteşte. Vedem acum, stabilim cine a avut obligaţia să monitorizeze, să informeze şi să ia măsuri.”

În județul Suceava sunt 27 de perimetre miniere închise și care nu mai sunt gestionate corespunzător, reprezentând cauze potențiale de dezastre ecologice.

Referitor la acelaşi subiect, Prefectura Suceava a transmis, printr-un comunicat de presă:

“În data de 26.08.2015, la ora 14.25 s-a primit un apel pe numărul unic „112”, referitor la o poluare accidentală produsă în fosta exploatare minieră Isipoaia, aflată pe raza oraşului Broşteni. Fenomenul s-a produs datorită acumulării în subteran a apelor de mină, care s-au descărcat în râul Bistriţa.

La faţa locului s-au deplasat reprezentanţii ISU Suceava, SGA Suceava şi Gărzii de Mediu – Comisariatul Suceava, care au constatat că se înregistrează un debit mărit de aproximativ 10 ori al apelor din mină, având un aspect portocaliu.

S-au prelevat probe de apă din evacuarea minei Isipoaia şi totodată din amonte şi aval, de pe râul Bistriţa la orele 15.45 şi 16.25.

Din analizele efectuate s-a constatat o creştere a fierului din apă, astfel nivelul maxim atins a fost de 528,5 µg/l Fe, conform limitelor admise de Ordinul nr.161/2006 şi HG nr.352/2005, apa evacuată fiind în categoria III, respectiv mangan la care s-a înregistrat nivelul maxim de 186,6 µg/l Mn, încadrându-se în categoria a II-a.

Au fost alertate Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Broşteni, ISU Neamţ şi SGA Neamţ, care au monitorizat calitatea apei în aval de locul producerii incidentului.

Nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă şi nici nu a fost afectată vegetaţia din zonă. În jurul orei 18.30, debitul a scăzut, apa evacuată înregistrând limite normale.

În această dimineaţă la ora 7.30, prefectul judeţului Suceava, domnul Constantin Harasim s-a întâlnit la faţa locului cu reprezenţanţii ISU Suceava, SGA Suceava, Conversmin Vatra Dornei, MinBucovina şi ai primăriei Broşteni, constatându-se că în prezent evacuarea apelor din mina Isipoaia are loc în condiţii  normale, prin cele două conducte de evacuare existente (Ø 200 mm şi Ø 250 mm).

S-a constatat că poluarea accidentală produsă nu a afectat viaţa oamenilor, fauna sau vegetaţia, în prezent apa evacuată încadrându-se în limitele normale din punct de vedere al calităţii şi al debitului de evacuare.

S-a dispus monitorizarea în continuare a evacuării din mina Isipoaia, efectuarea de analize atât de către SGA Suceava, cât şi de către ACET Suceava, iar Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ va monitoriza de asemenea situaţia din aval pe râul Bistriţa.”

comments

comments