full screen background image

Bogdan Olteanu: “Aderarea la moneda euro este posibilă numai dacă vom derula reforme economice”

olteanu usv 1     Prezent astăzi la Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava, viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Bogdan Olteanu, a declarat că aderarea la moneda euro, în anul 2019, este posibilă numai dacă vom derula reforme economice.

Printre acestea se numără creșterea eficienței întreprinderilor de stat, liberalizarea prețurilor, dezvoltarea agriculturii și turismului, reforma pensiilor și creșterea numărului de angajați.

Olteanu a adăugat că zona euro nu a reușit, până acum, să aibă un mecanism de asigurare a convergenței și că statele puternice economic “trebuie să dea dovadă de mai multă solidaritate”.

Olteanu: “Ar trebui să creştem cu 3-4% peste media Uniuni Europene ca să fim, în 2019, acolo unde trebuie. Dacă nu, probabil va trebui să calibrăm această ţintă – 2019 -, şi în funcţie de putirinţă. Probabil, cei care sunt factori decizionali, trebuie să se aşeze la discuţii, să construiască un consens privind aderarea la euro – calendar, ţinte. Mă refer la Preşedintele României, Guvernul României, Parlamentul. Banca Naţională este, din acest punct de vedere, doar un consilier tehnic. 2019 este o ţintă la limita ambiţiei, dacă tragem foarte tare. Dar depinde şi de Uniunea Europeană, poate începe să crească exploziv şi, atunci, ar fi şi mai greu să-i mai prindem din urmă.”

comments

comments