În perioada 27 – 30 august, la Rădăuţi va avea loc prima ediţie a manifestării intitulate “SommerFest”.
Timp de 4 zile, la Casa de Cultură, la Galeria de Artă şi la Sinagoga din localitate vor avea loc expoziţii, lansări de carte, conferinţe şi recitaluri de muzică clasică, dedicate marelui compozitor George Enescu.
În studioul VIVA FM au fost prezenţi Ovidiu Foca, directorul Casei de Cultură a municipiului Rădăuți, și pianista Corina Răducanu, director artistic al Festivalului.
Pianista Corina Răducanu desfășoară o bogată activitate concertistică, ce cuprinde peste 250 de recitaluri pe scene din București, din peste 70 de localități din țară și din străinătate. Este absolventă a Liceului de Muzică “George Enescu” București și a Universității Naționale de Muzică din București unde și-a completat și încheiat studiile (licență, master, doctorat, post-doctorat). Este membru fondator al Ansamblului Cameral “Remember Enescu” și a Asociației “Klavier ART”. Corina Răducanu este profesor la catedra de pian principal a Colegiului Național de Arte “Dinu Lipatti” din București.
Corina Răducanu a vorbit despre personalitățile care vor concerta la Rădăuți, în cele patru zile de festival, despre cartea care se va lansa joi, la Galeriile de Artă, și despre tinerii de la Masterclass.
“Tineri interpreți din Rădăuți, din Dorohoi, din Suceava, și chiar din Sighișoara, care vor lucra timp de patru zile cu echipa artistică care debutează cu doamna Ioana Raluca Voicu Arnăuțoiu, conferențiar universitar doctor la Universitatea Națională de Muzică din București, care este șefa de departament la departamentul de muzică de cameră la prestigioasa universitate din București, și care în afara posturii de violonist are și frumoasa vocație de cercetător științific. Dânsa a făcut numeroase cercetări în ceea ce privește viața și activitatea compozitorilor români, a scris mai multe cărți legate de acest subiect, și iată că, la Rădăuți, vine cu această carte “Constantin Silvestri – Biografie necunoscută”, o carte foarte, foarte interesantă, care aduce foarte multe detalii din viața lui Constantin Silvestri, care la noi în țară este mult mai puțin cunoscut decât este în Anglia. Alături de dânsa, va fi și doamna Conferențiar universitar doctor Manuela Giosa, tot de la Universitatea Națională de Muzică din București, o pianistă foarte, foarte bună, care se remarcă pe scenele de concert din țară și din străinătate, și care formează împreună cu doamna Ioana Raluca Voicu Arnăuțoiu, un duo pian-vioară foarte, foarte bun de mulți ani de zile. Apoi va fi domnul Eugen Dumitrescu, pianist de asemenea, colegul meu de ansamblu de pian la patru mâini, și subsemnata care va întregi această echipă de profesori și interpreți pe parcursul acestui festival”.
Corina Răducanu a concertat pe scena Casei de Cultură din Rădăuți, în mai multe rânduri, și de fiecare dată a fost impresionată de căldura cu care a fost primită de publicul aflat în sală. De aceea, la VIVA FM a ținut să remarce acest lucru.
“Publicul rădăuțean a fost întotdeauna un public foarte călduros și, pe parcursul timpului, a devenit un public foarte educat. Și m-am bucurat că, de fiecare dată, am regăsit în sală și foarte mulți tineri, dintre care s-au selectet cei care au ales să rămână până la sfârșit. Pentru că, în zilele noastre, tinerii nu au ocazia să asculte muzică clasică. Și ideea noastră, și acest parcurs pe care îl facem noi în țară este de a prezenta și tinerilor muzica clasică, și spunem noi, într-un mod accesibil, pentru că, spunem noi, pianul la patru mâini este cumva pianul orchestră, și în repertoriul pianului la patru mâini există foarte multe lucrări care sunt dedicare orchestrei și care au fost aranjate de compozitori pentru patru mâini. Și atunci, și la Rădăuți, ca și în alte locuri, în afara publicului de o anumită vârstă și de o anumită cultură, o anumită educație care se regăsește în sală, există și tineri, și pentru asta trebuie să-i mulțumim domnului Ovidiu Foca, care de fiecare dată se străduiește să aducă în sală cât mai mulți tineri și cât mai mulți oameni.”
La VIVA FM Rădăuți, directorul Casei de Cultură al municipiului, Ovidiu Foca, organizatorul primei ediții a Festivalului “SommerFest” a prezentat programul Festivalului și a invitat rădăuțenii să participe în număr mare la toate activitățile programate.
“Joi 27 august, la Casa de Cultură, la ora 11, așteptăm pe toți iubitorii de artă și de frumos la vernisajul expoziției “George Enescu, promotor al copiilor-minune”, expoziție adusă de la Muzeul Național “George Enescu” din București. La ora 11.30 va începe Masterclass-ul de pian, vioară și muzică de cameră cu echipa de artiști și muzicieni. Apoi, la ora 19.00, la Galeriile de Artă din Rădăuți, va avea loc lansarea de carte “Constantin Silvestri – Biografie necunoscută”, autor Ioana Raluca Voicu Arnăuțoiu. La ora 19.30, va avea loc în același spațiu al Galeriilor de Artă, un concert “George Enescu 60”, pentru că anul acesta se împlinesc 60 de ani de la moartea marelui compozitor. Apoi, vineri, 28 august, la casa de Cultură, între orele 10 – 14, din nou Masterclass de pian, vioară și muzică de cameră, iar la ora 19.00, la Sinagoga din Rădăuți va avea loc un recital extraordinar “Enescu și muzica lumii”. Sâmbătă, 29 august, între orele 10 – 14, din nou Masterclass pian, vioară și muzică de cameră, apoi, duminică, 30 august, la ora 12.30, avanpremieră concertul cursanților. La ora 19.00, la sala Casei de Cultură va avea loc Concertul de Gală în încheierea Festivalului “SommerFest” Rădăuți 2015″.
Programul “SommerFest”:
Joi, 27 august 2015
– CASA DE CULTURĂ RĂDĂUȚI
Ora 11:00
Vernisajul expoziției George Enescu, promotor al copiilor-minune (Muzeul Național George Enescu București)
Expoziția prezintă fotografii din copilăria lui George Enescu, din perioada studiilor, din activitatea concertistică, precum și fotografii cu discipoli celebri ai lui George Enescu – Yehudi Menuhin, Dinu Lipatti, Radu Mihail, Lola Bobescu, Mihai Constantinescu, Mindru Katz, Valentin Gheorghiu.
Realizator: dr. Adina SIBIANU
Consultant științific: prof.univ.dr. Viorel COSMA
Ora 11:30-14:00
Masterclass – pian, vioară, muzică de cameră
– GALERIILE DE ARTĂ RĂDĂUȚI
Ora 19:00
Lansare de carte
Constantin Silvestri – Biografie necunoscută
Editura Ars Docendi
Autor: Ioana Raluca VOICU-ARNĂUȚOIU
Ora 19:30
Concert George Enescu 60
Soliști:
Ioana Raluca VOICU-ARNĂUȚOIU (vioară)
Manuela GIOSA (pian)
Corina RĂDUCANU și Eugen DUMITRESCU (pian la patru mâini)
În program:
• George ENESCU (1881-1955) – Balada
• Constantin SILVESTRI (1913-1969) – Jocuri populare din Transilvania op.4
• Alexandru PAȘCANU (1920-1989) -Sărbătoare
• Liviu DANDARA (1933-1991) – Șotron și De Joc
• Nicolae BRÂNDUŞ (n. 1935) – Hai la joc și Joc
• Felicia DONCEANU (n. 1931) – 3+2 Joc vioi
• Sabin PAUTZA (n. 1943) – Joc de doi din Banat
• Max REGER (1873-1916) – Vals German
• George ENESCU (1881-1955) – Pastorală și Menuet trist
Vineri, 28 august 2015
– CASA DE CULTURĂ RĂDĂUȚI
Ora 10:00-14:00
Masterclass – pian, vioară, muzică de cameră
– SINAGOGA RĂDĂUȚI
Ora 19:00
Recital Extraordinar Enescu și muzica lumii
Soliști:
Ioana Raluca VOICU-ARNĂUȚOIU (vioară) Manuela GIOSA (pian)
Corina RĂDUCANU și Eugen DUMITRESCU (pian la patru mâini)
În program:
• George ENESCU (1881-1955) – Rapsodia Română op.11 nr.2 (transcripție Marius SIRETEANU)
• Constantin SILVESTRI (1913-1969) – Sonata nr.1
• Ernő DOHNÁNYI (1877-1960) – Vals op.3
• Leon KLEPPER (1900-1991) – Cântec și Dans
• György Sándor LIGETI (1923-2006) – Lakodalmi tank
• Carl GOLDMARK (1830-1915) – Ballade op.54
• Michael KLEPPER (1929-2008) – Sonatina nr.1 pentru vioară și pian
Sâmbătă, 29 august 2015
– CASA DE CULTURĂ RĂDĂUȚI
Ora 10:00-14:00
Masterclass – pian, vioară, muzică de cameră
Duminică, 30 august 2015
– CASA DE CULTURĂ RĂDĂUȚI
Ora 12:30
Avanpremieră concertul cursanților
Ora 19:00
Concert de Gală
Închiderea Festivalului SommerFest Rădăuți 2015
Doina CRAIU
Radio VIVA FM Rădăuţi