full screen background image

A fost inaugurată noua Staţia de Epurare a Apelor Uzate din municipiul Fălticeni (foto)

epurare     Directorul ACET Suceava, Ştefan Groza, a precizat, pentru Radio VIVA FM, că, astfel, Fălticeniul este al doilea oraş important din judeţ, după Suceava, care beneficiază de serviciile unei staţii de epurare moderne.

Groza: “Staţia a fost modernizată şi retehnologizată, printr-un proiect în valoare de peste 37,5 milioane de lei, fără TVA. Investiţia a fost realizată în cadrul proiectului major de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă şi canalizare din judeţul Suceava, care este cofinanţat din fonduri europene. Noua staţie de epurare va deservi peste 33.000 de locuitori. Putem spune că, după municipiul Suceava, municipiul Fălticeni este al doilea oraş important din judeţ care beneficiază de serviciile unei staţii de epurare moderne, la standarde care să îndeplinească condiţiile de mediu şi de protecţie a apelor ale Uniunii Europene.”

Despre importanţa acestei investiţii pentru locuitorii din Fălticeni şi chiar pentru cei din zonele învecinate, a vorbit, pentru Radio VIVA FM, primarul localităţii, Cătălin Coman.

Coman: “Staţia de epurare proiectată şi realizată la Fălticeni deserveşte aproximativ 34.000 de oameni, adică populaţia municipiului Fălticeni, având posibilitatea, pe viitor, să ajutăm şi populaţia din comunele învecinate. Este o investiţie extrem de amplă, de complexă, pentru care contractul s-a semnat la o cifră record, de 376 de miliarde de lei vechi, bani europeni. Ne bucurăm că şi constructorul a făcut o lucrare de foarte bună calitate. Sunt echipamente moderne, de ultimă generaţie, şi pot să afirm, fără falsă modestie, că avem printre cele mai moderne staţii de epurare din România. Tot ceea ce înseamnă efortul conjugat al constructorului, al proiectantului, a administraţiei publice locale, dovedeşte faptul că suntem interesaţi de confortul cetăţenilor municipiului Fălticeni. Chiar dacă nu este un lucru extrem de vizibil, este un lucru extrem de important. Gândiţi-vă ce ar însemna ca, măcar pentru 24 de ore, apa menajeră să nu poată fi colectată şi să nu poată fi filtrată.”

Primarul de Fălticeni, Cătălin Coma, a dat detalii despre execuţia proiectului, etapele parcurse şi echipa de management care a făcut posibilă derularea acestuia în condiţii optime.

Coman: “Se finalizează, astfel, o lucrare începută în februarie 2013. Am fost foarte operativi, procedurile s-au desfăşurat cu maximă seriozitate, s-a semnat acest contract. Imediat, în luna mai, a început proiectarea noii staţii de epurare şi foarte repede, în luna septembrie 2013, a început construcţia propriu-zisă. Suntem acum la mai puţin de 21 de luni de la aceste date. Constructorul a reuşit, bătând record după record, atât proiectarea, cât şi execuţia, să realizeze acest obiectiv extrem de important pentru tot ceea ce înseamnă confortul şi buna gospodărire a cetăţenilor municipiului Fălticeni. Este o staţie de epurare prietenoasă pentru mediu, în primul rând. Între apa potabilă şi apa filtrată, apa care reprezintă produsul final al procesului tehnologic de epurare, nu este nicio diferenţă. Practic, din staţie va ieşi apă curată, astfel încât tot ceea ce înseamnă localităţile din aval, tot ceea ce înseamnă ape subterane şi supraterane să deservească comunităţi în condiţii de deplină siguranţă.”

comments

comments