Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a susţinut în ultima perioadă numeroase campanii de prevenire a incendiilor care au drept cauză focul deschis efectuat pentru arderea miriştilor, a resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate, atât prin emiterea unor comunicate de presă, cât şi prin misiuni în teren susţinute de inspectorii de specialitate.
Mai multe despre aceste campanii, despre misiunile pompierilor din ultima perioadă, dar și despre numărul tot mai mare al incendiilor din ultima perioadă, am aflat azi, la Viva Café, de la purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Alin Găleată.
“Bilanțul este foarte trist. Vă pot spune că doar în 11 zile cred că avem peste 30 de incendii. Sunt peste 30 de hectare de vegetație uscată. Am avut chiar și ieri, la Breaza. Este trist pentru că ne simțim neputincioși în fața voinței omului de a-și face rău singur. Parcă suntem o nație blestemată, ca să zic așa. Nu vorbim de ultima perioadă, ci an de an în care oamenii s-au învățat să dea foc, nu le mai pasă și cred că nici nu mai pot fi învățați, au ajuns la un nivel în care refuză efectiv să li se explice că se poate întâmpla ceva rău.’’
Ultimul caz de incediu s-a semnalat acum două zile.
“Un om și-a dat foc la casă dintr-un astfel de foc, din arderea resturilor vegetale. A ars adăpostul de animale, 100 de metri pătrați, bucătaria de vară, baia, șura. O gospodărie întreagă. Asta s-a întâmplat la Grămești, Rădăuți.’’
Ce ar trebui să facă oamenii, în cazul declanșării unui incendiu, până la sosirea pompierilor?
“Ar trebui să stea acolo. Și dacă tot au dat foc, mai ales în condițiile de vreme de acum! E un sezon în care nu trebuie să faci astfel de incendii. Dacă tot l-ai făcut, trebuie să-ți iei toate măsurile de prevenire posibile și să fie cât mai mulți oameni acolo. Ce poți să îi spui unui om care și-a făcut focul chiar în curte, lângă casă?
Ar trebui să se gândească de mai multe ori înainte de a face un foc, pentru că oamenii își pot pierde chiar și subvențiile pentru terenuri.”
Alin Găleată a concluzionat:
“Cauza celor mai multe incendii e inconștiența.”