full screen background image

Peste 600 de persoane bolnave cu hepatita cronică de tip B şi C sunt în evidenţele medicilor rădăuţeni

angelica 1    Din anul 2010, conform deciziei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Ziua Mondială a Hepatitei este marcată la nivel global, anual pe data de 28 iulie. Scopul evenimentului este sporirea gradului de conştientizare şi înţelegere de către societate a aspectelor referitoare la prevenirea, diagnosticul şi tratamentul hepatitelor. Acţiunile de comunicare în cadrul Zilei Mondiale a Hepatitei în anul 2015 s-au desfăşurat sub sloganul: „Opreşte hepatita: Aceasta depinde de tine”.

Estimările OMS denotă că, 2 miliarde de persoane au fost în contact cu virusul hepatitei B, dintre care 350 milioane au devenit purtători cronici cu risc înalt de infectare cu virusul hepatitei D, circa 170 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei C şi peste 10 milioane – cu virusul hepatitei D. În diferite zone geografice ale lumii anual se înregistrează peste 100 mii de cazuri de hepatită fulminantă, 400 mii de hepatite cronice, 700 mii de ciroze hepatice şi circa 300 mii de cazuri de carcinom hepatic primar, şi decedează de hepatita virală B peste 600 mii persoane, iar de hepatita virală C peste 350 mii.
Despre formele de hepatita, prevenție, diagnosticare și tratament, despre ce se face la Rădăuți pentru depistarea bolnavilor de hepatită, care este noul tratament pentru hepatita C și cine beneficiază de el, a vorbit la VIVA FM Rădăuți d-na dr. Angelica Popescu, medic primar boli infecțioase din cadrul Spitalului Municipal Rădăuți:
“În prezent noi ne confruntăm cu coada unei epidemii de hepatită virală acută de tip A, sau hepatita epidemică, care este în general boala mâinilor murdare și care se vindecă în 99% din cazuri fără urmări deci este o formă ușoară, celelalte forme, hepatita de tip B, hepatita de tip C, sunt forme care ajung să cronicizeze. O mare parte dintre ele rămân pe viață în evidența noastră, foarte puține dintre acestea se vindecă, și din această cauză sunt probleme de sănătate publică. Sunt considerate hepatite grave, hepatita B și hepatita C. Celelalte, D, E, F și G, D este asociat cu B întotdeauna, nu există B fără D, celelalte sunt mai puțin grave, dar ca problemă de sănătate publică avem pe linia de hepatită A valurile epidemice cu care ne-am confruntat și noi anul trecut și acum este sfârșitul epidemiei, iar hepatita D și C care datorită gravității și riscurilor care sunt în timp, de ciroze și cancere, grevează foarte mult bugetul Caselor de Sănătate din țările din întreaga lume.
În acest moment avem în evidență peste 600 de cazuri de bolnavi cu hepatită cronică de tip B și C, deci mulți, cei pe care îi vedem și vin la noi și îi monitorizăm permanent, iar pentru hepatita A în prezent în spital în spital avem intrnate două cazuri, trei, deci foarte puține. Dar anul trecut am avut de ordinul sutelor hepatită de tip A”.

Există un nou tratament pentru hepatita virală de tip C, la care vom avea acces începând cu data de 1 august, România fiind una dintre primele țări din Europa care poate accesa tratamentul în acest moment. Care este costul tratamentului respectiv și cine poate să beneficieze de el, a spus la Radio VIVA FM Rădăuţi, d-na dr. Angelica Popescu, medic primar boli infecțioase din cadrul Spitalului Municipal Rădăuți.
“Există un tratament, din fericire Romania este dintre țările, printre primele din Europa care au accesat acest tratament, nici noi nu ne-am așteptat. Tratamentul cu molecule, deci medicamente cu efect antiviral direct. În presă s-a și scris că începând cu 01 august, 5.000 de pacienți vor beneficia de acest tratament, și chiar aș vrea să dau unele lămuriri. La Casa Națională există o bază de date cu pacienți care au urmat în anii anteriori, deci până acum, tratamente cu interferon și eripaverină, aceste dosare au fost analizate, au fost selectați bolnavii cu fibroză foarte mare, cei cu ciroze. Aceștia sunt în număr de 5.000 și au fost trimise aceste dosare către Ministerul Sănătății. Acești 5.000 de pacienți cu fibroze, patru din toată țara, în următorul an vor intra în tratament în mod gratuit. Este vorba de trei luni de tratament cu trei tipuri de tablete care vor fi aprobate de Casa Națională, tratamentul ridicându-se undeva la 35.000 euro. După care, în anii următori, vor avea acces și ceilalți pacienți cu fibroze mai mici. Deci întâi intră cei mai gravi. Rata de vindecare ajunge la 95% cu acest tratament, dar în niciun caz nu vor intra pacienți care nu au făcut niciodată nimic. Vorbim de pacienții cei mai gravi, care deja sunt într-o bază de date. Asta trebuie să se înțeleagă, pentru că este o foarte mare presiune acum pe noi să prescriem acest tratament. Dar nu poate avea acces oricine în prima fază. Ulterior, în funcție de gravitate, cei mai grav vor intra primii și cei care vor fi nou diagnosticați vor intra în următorii ani și ei în tratament”.
Doina Craiu
Radio VIVA FM Rădăuţi

 

angelica 2

comments

comments