Poliţia oraşului Salcea, a fost sesizată, pe 28 iulie, că în intervalul orar 16.00-17.00, persoane necunoscute au sustras din locuinţa unui bătrân de 94 de ani din localitate, suma de 1.150 lei.
Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, la 28.07.2015, în jurul orei 16.00, la domiciliul părţii vătămate au venit 5 persoane, pentru a efectua lucrări de vopsire a tablei de pe casă și după finalizarea lucrării și achitarea contravalorii serviciilor prestate în sumă de 250 lei, victima a constatat faptul că, din casă i-au dispărut banii rămaşi, respectiv aproximativ 1.150 lei.
De îndată au fost formate mai multe echipe de poliţişti, fiind constituite şi filtre rutiere în vederea identificării vehiculului cu care se deplasau persoanele bănuite de comiterea faptei.
În urma măsurilor operative dispuse şi a activităţilor investigative desfăşurate, la 29.07.2015, în jurul orei 05.30, un echipaj de poliție din cadrul Secţiei de Poliţie Burdujeni a depistat și oprit în trafic un autoturism în care se aflau 5 persoane, bănuite de comiterea furtului sumei de 1.150 lei de la locuinţa bătrânului de 94 de ani, din orașul Salcea.
Persoanele în cauză, identificate ca fiind 5 bărbați din județul Galați, cu vârste între 21 și 65 de ani, au fost recunoscute comiterea faptei, prejudiciul fiind recuperat integral şi restituit părţii vătămate.
Cercetările continuă, dosarul penal urmând a fi soluţionat procedural.
Având în vedere situaţiile în care sucevenii, în special persoane vârstnice din mediul rural, au căzut victime ale unor indivizi care, sub pretextul vânzării unor bunuri sau a efectuării unor lucrări casnice, au pătruns în locuinţe sustrăgând importante sume de bani, poliţiştii recomandă încă o dată cetăţenilor să dea dovadă de responsabilitate şi precauţie şi să nu permită accesul în curţi sau locuinţe persoanelor necunoscute.
Numai în primele 6 luni ale anului au fost sesizate la nivelul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava 28 de furturi ,,prin împrietenire”.
Poliţiştii desfăşoară în mod constant activităţi de prevenire şi informare, persoanele în vârstă fiind cele mai vulnerabile în cazul comiterii unor astfel de infracţiuni. De aceea este necesar ca acestea să cunoască şi să aplice anumite măsuri pentru a nu deveni o victimă. Totodată, din cauza vârstei înaintate, de cele mai multe ori nu pot oferi detalii exacte polițiștilor cu privire la semnalmentele infractorilor sau alte aspecte legate de aceștia, lucru care face mai dificilă ancheta.
Poliţiştii vă prezintă câteva măsuri eficiente care îi descurajează pe acești infractori, dar care pot conduce și la identificarea cât mai rapidă a celor care comit astfel de furturi.
Aceste reguli sunt destinate în special celor care locuiesc în mediul rural, dar nu numai.
CE TREBUIE SĂ ȘTII:
– de obicei, acești infractori sunt persoane străine de localitatea ta. De cele mai multe ori ei acționează pe raza mai multor județe, altele decât cele unde locuiesc;
– nefiind indiferent și dând dovadă de vigilență te protejezi în primul rând pe tine, dar și pe rudele tale, vecinii tăi, mai ales pe cei care sunt în vârstă
CE TREBUIE SĂ FACI:
– să fii atent la persoanele străine de localitatea ta, mai ales dacă observi că bat la porțile oamenilor sub diverse motive;
– reține semnalmentele acestora, precum și alte aspecte cum ar fi bunurile pe care le vând sau autoturismul cu care se deplasează;
– discută permanent cu rudele și vecinii care sunt în vârstă și reamintește-le regulile de siguranță personală și cui trebuie să acorde accesul în curte și locuință;
– anunță imediat autoritățile locale (poliția, primăria) atunci când observi persoane/comportamente suspecte sau când afli de comiterea infracțiuni.