full screen background image

116 câini capturați în primele cinci luni în municipiul Rădăuți

Delia Asofiei 1 Delia Asofiei 2

 

 

 

Datele oficiale arată că în primele cinci luni ale acestui an au fost capturați 116 câini de pe raza municipiului Rădăuți. În același interval de timp, 74 câini au fost adoptați, dintre care 63 în străinătate (Germania, Anglia). La ora actuală, în adăpostul de câini există un efectiv de aproximativ 300 de câini.

Cine vrea să adopte un câine fără stăpân, poate să facă acest lucru mergând cu cartea de identitate la adăpostul de câini de pe Calea Cernăuți nr. 110 din Rădăuți (fostul INTERCOP), de luni până vineri între orele 9-12.

Medicul veterinar Delia Asofiei a vorbit la Radio VIVA FM despre adopțiile de caini, și în ce condiții pot fi ele realizate, de asemenea s-a referit la deparazitările de sezon și vaccinările necesare în cazul adopțiilor, fie că adoptăm un cățel de rasă, fie că adoptăm unul de la adăpost:

“În primul rând trebuie ca un cățel care pleacă din adăpost să fie microcipat, să fie înregistrat în baza de date națională. Pentru cei care pleacă în afară este nevoie și de pașaport, trebuie să fie vaccinat antirabic cu 21 de zile înainte să iasă din țară, și sunt anumite condiții care trebuie îndeplinite mai ales pentru cei din afară. Cei care doresc să adopte un cățel, din oraș, nu trebuie decât să facă un drum până la adăpost, să aleagă cățelul, să vorbească cu cei care se ocupă acolo. Pentru că sunt voluntari care se ocupă, care știu care sunt cățeii adoptați, care au sponsori din afară. Să-și aleagă un cățel care le place, să-i facă întregistrarea pe numele lui și să-l ia acasă. Numai atât. Este destul de simplu, numai că nu prea înțelege lumea. Nu vor, și atunci caută să-și cumpere câini, sau preferă o anumită rasă. Dacă am adopta toți măcar un cățel, ar fi mult mai puțini pe străzi. Am avut și din Germania, și din Anglia, am avut și din Austri, am avut cășei care au plecat din adăpost și în America, pentru că au văzut poze cu ei și au zis “ăsta este al meu, îl vreau”. Avem căței care au plecat din adăpost și acre au câștigat inclusiv concursuri de frumusețe în Anglia și în Germania”.

“În funcție de locul din care este adoptat cățelul, trebuie să ne gândim să-i acordăm o perioadă de adaptare, după care urmează acțiuni de deparazitare. Astea sunt foarte importante mai ales dacă sunt și copii. În general copiii au tendința să se joace mai mult cu ei, să nu se spele pe mâini după ce se joacă, să ducă mâinile la guriță, și atunci pot să apară infestații parazitare. Apoi, în funcție de vârsta cățelului discutăm și despre vaccinare. Vaccinarea este la fel de importantă pentru că îi conferă puiului (dacă vorbim despre un pui) o imunitate care să-l țină aproape toată viața. Dacă pornim cu dreptul, îi facem prima vaccinare care constă într-un vaccin cu o singură valență, șu plecăm de la o singură vaccinare până adăugăm mai multe valențe, o să avem siguranța că, cățelul a stabilit imunitatea. După care, mai tarziu, facem o singură vaccinare anual, și atunci avem un cățel sănătos din punctul ăsta de vedere. protejat de bolile infecțioase.

Deparazitarea externă care se recomandă să se facă o dată pe lună în timpul verii, este deparazitarea care se recomandă împotriva puricilor, împotriva căpușelor. După cum știți, sunt destul de importante pentru că determină boli grave la căței, care se pot termina chiar cu moartea acestora. Și atunci se recomandă ca în timpul verii să fie mai dese. Deparazitarea internă se face undeva din trei în trei luni, tot timpul anului. Dacă mai este nevoie, dacă apar viermișori, dacă a avut cățelul contact cu un cățel nedeparazitat, se poate face puțin mai des”.

Doina Craiu
Viva FM Rădăuți

comments

comments