full screen background image

Preţul aurului scade la minimul ultimilor cinci ani

lingouri-de-aur     Preţul aurului a coborât, luni, la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani! Continuă astfel declinul înregistrat vineri în SUA, pe fondul aşteptărilor de creştere a dobânzilor în Statele Unite. Între timp, China a dezvăluit că nivelul rezervelor sale este cu mult sub estimările analiştilor.

Contractele futures pentru aurul cu livrare în august au scăzut cu 2,3%, sau 25,4 dolari, la 1.106,5 dolari uncia, nivel care nu a mai fost atins din martie 2010, informează Mediafax.

“Această scădere accentuată în primele ore ale tranzacţiilor de pe bursele asiatice este un indiciu puternic că un fond mare de investiţii vinde deţinerile de aur”, susţine un expert financiar.

Preţul aurului a scăzut vineri pe piaţa americană, unde a atins un minim al ultimilor cinci ani, la bursa Comex.

China şi-a făcut publice, vineri, rezervele de metal preţios, pentru prima oară în ultimii şase ani. La sfârşitul lunii iunie, rezervele de aur ale Chinei totalizau 53,32 milioane de uncii (1.658 tone aur), fiind cu 57% peste nivelul din aprilie 2009.

Unul dintre factorii care influenţează evoluţia cotaţiilor aurului în ultima perioadă sunt datele economice pozitive din Statele Unite, de la statisticile din piaţa imobiliară până la preţurile de consum, care confirmă aşteptările că Rezerva Federală (Fed) va începe să crească dobânzile în acest an.

Unii analişti consideră că aceşti factori au determinat fondurile de investiţii să vândă masiv din deţinerile de aur, iar investitorii sunt sceptici că preţul aurului va reveni prea curând pe creştere. De obicei, investitorii cumpără aur în vremuri de nesiguranţă economică.

comments

comments