full screen background image

Controlorii de trafic vor intra miercuri în grevă

ROMATSA    Negocierile dintre sindicate şi conducerea ROMATSA au eşuat, după mai bine de cinci ore de discuţii. Asta înseamnă că miercuri controlorii de trafic ai ROMATSA vor avea grevă de avertisment timp de două ore, între orele 11 şi 13. În acest interval, numai o treime dintre aeronavele care trebuie să aterizeze, să decoleze sau să tranziteze spaţiul aerien românesc vor fi ghidate de controlorii de trafic, ceea ce ar putea duce la întârzieri pentru pasageri.

Sindicaliştii ROMATSA sunt nemulţumiţi de planurile de reorganizare ale conducerii.

ROMATSA are 1.600 de angajaţi, dintre care 600 sunt controlori de trafic. De luna trecută, aceştia nu mai au un contract colectiv de muncă. Acum, ei cer să le fie respectate drepturile, dar şi unele modificări legislative.

Angajaţii au 14 revendicări. Printre ele, majorarea unor salarii şi mutarea controlorilor de trafic pe alte posturi, după ce împlinesc 55 de ani.

„Negocierile şi de această dată au eşuat. În esenţă, comisia patronatului a venit cu această afirmaţie cum că ei sunt de acord şi acceptă toate cele 14 revendicări ale sindicatului ATSR şi când am vrut să discutăm pe fiecare punct în parte, am ajuns la acea poziţie, nu sunt de acord cu niciunul din punctele pe care noi le-am solicitat”, spune Gabriel Tudorache, lider de sindicat ROMATSA.

În aceste condiţii, controlorii de trafic şi o parte din angajaţii departamentelor tehnic, meteo şi telecomunicaţii vor intra miercuri în grevă de avertisment. Asta înseamnă că între orele 11 şi 13 vor fi dirijate numai o treime din aeronavele care tranzitează România.

„Lucrurile vor fi diferite doar prin ceea ce vor hotărî cei de la Eurocontrol, de la Bruxelles, ei fiind cei care vor stabili acea treime care va putea să tranziteze. Situaţiile de urgenţă, zborurile militare, cu preşedinţi la bord, cu monarhi la bord, SMURD-urile, orice zbor umanitar, poliţia militară – acestea vor fi dirijate chiar dacă depăşesc acea treime”, precizează Gabriel Tudorache

În cele două ore cât durează protestul de miercuri, pe Aeroportul Otopeni sunt programate circa 30 de decolări şi aterizări, iar pe aeroporturile din Cluj şi Timişoara alte 5 zboruri.

Compania aeriană de stat, TAROM, are 10 zboruri programate în cele două ore în care va fi grevă, dar a anunţat că nu va anula nicio cursă. Reprezentanţii companiei avertizează însă pasagerii că ar putea avea întârzieri în urma protestului de la ROMATSA.

comments

comments