full screen background image

Proiect de incluziune socială, derulat de Inspectoratul Şcolar Judeţean

1     Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, în parteneriat cu  Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova, SC MEDIA ONE SRL, SIVECO ROMANIA SA şi compania italiană TECSEO SRL,  implementează  proiectul strategic ,,Incluziune şi coeziune socială prin metode alternative de educaţie” cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară nr. 2 „Corelarea invăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, Domeniul major de intervenţie 2.2 „Prevenirea si  corectarea părăsirii timpurii a şcolii”. Demarat în aprilie 2014, proiectul are o durata de implementare de 18 luni și o valoare totală de 8 680 261,33 lei.

Un nou eveniment din calendarul  proiectului a avut loc la Suceava, pe data de 3 iulie 2015, sub forma unui seminar adresat  reprezentanţilor instituţiilor publice locale, ONG-urilor şi mass-media.  Evenimentul, organizat de către partenerul S.C. MEDIAONE SRL, în colaborare cu INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN SUCEAVA a avut ca scop creşterea vizibilităţii proiectului, promovarea lui în comunitatea locală şi informarea publicului. De asemenea, cu această ocazie s-au diseminat experienţele pozitive şi s-au prezentat activităţile derulate până în prezent în cadrul proiectului.

În prima parte a acţiunii de diseminare, reprezentanţii echipei de proiect, din partea MediaOne Alexandru Bocioacă şi Carmen Constantin şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava : Cristina Teodorovici, Marlena Moscal, Beatrice Filipiuc, Clucerescu Lăcrămioara şi Daniela Zup au oferit detalii despre iniţiativa proiectului, premisele de la care s-a pornit în acest demers, obiectivele propuse în proiect și stadiul de derulare a activităţilor .

În a doua parte a întâlnirii, participanţii la seminar, persoane interesate de problematica prevenirii abandonului şcolar: reprezentanţi ai unor ONG-uri, instituţii publice, ai comunităţii locale, cadre didactice, elevi de liceu, au dovedit o prezenţă activă în cadrul unor ateliere de lucru pe teme legate de abandonul şcolar şi metode de prevenire a acestui fenomen destul de prezent în societatea noastră. Schimbul de idei şi practici din cadrul seminarului va oferi un suport util echipei de proiect, care lucrează la elaborarea unui ghid de bune practici pentru educaţia remedial-corectivă

ACTIVITĂŢI  DE INTERES DIN CADRUL PROIECTULUI

– Înfiinţarea a două Centre Educaţionale pilot la Suceava, Şcoala Gimnazială „Grigore Ghica Voievod” şi la Şcheia, Şcoala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” , ce oferă  servicii educaţionale beneficiarilor: elevi, părinţi, cursanţi „A doua şansă”.

– În cadrul centrelor au avut loc în perioada aprilie 2015-iunie 2015 activităţi specifice de prevenire a abandonului şcolar cu elevii aflaţi în situaţie de risc, cât şi cu   părinţii lor, beneficiari ai proiectului.

– În perioada aprilie –  mai 2015 au avut loc în judeţul Suceava patru acţiuni, în cadrul subactivităţii  A3.3. – “Organizare  de evenimente publice la nivel judetean – cu accent pe componenta preventiva”.
La aceste evenimente s-au discutat detalii despre iniţiativa proiectului, premisele de la care s-a pornit în acest demers, obiectivele propuse în proiect și stadiul de derulare a activităţilor .
În cadrul acestor întâlniri s-au realizat  informări directe şi mese rotunde,  cu participarea beneficiarilor din grupul ţintă al proiectului : copii şi părinţi. De asemenea, la evenimente au participat şi cadre didactice interesate de problematica prevenirii abandonului şcolar.
Acţiuni similare au avut loc în aceeaşi perioadă şi în judeţul Prahova.

Alte activităţi desfăşurate în cadrul proiectului au avut ca beneficiari cadre didactice : sesiuni de formare pe cele două componente ale proiectului : preventivă şi remedial-corectivă şi activităţi transnaţionale.
stfel, 20 de cadre didactice din judeţul Suceava, alături de colegi din judeţul Prahova au participat la cursuri de formare în luna martie 2015, la Vatra Dornei, organizate de MEDIAONE, iar în luna mai 2015 au finalizat formarea printr-o vizită de studiu în  Italia, acţiune organizată de către partenerul TECSEO.

Responsabilul de proiect, insp.gen.adj. CRISTINA TEODOROVICI, precizează că, începând cu luna iulie 2015 se va derula programul pe componenta remedial –corectivă cu beneficiarii care au părăsit timpuriu şcoala sau nu au finalizat învăţământul obligatoriu.

comments

comments