full screen background image

12 iunie – “Vacanța în așteptare”

doza bun     Bun găsit, dragilor!

E final de săptămână și mulți mă întreabă, cu zâmbetul pe buze, dacă-i și final de an școlar. Pentru că, ani la rândul, am știut cu toții că, în prejma zilei de 15 iunie, începe vacanța mare.

Uite că anul acesta, mințile odihnite s-au gândit că n-ar fi rău, având în vedere că, anul acesta, 15 ale lui Cireșar e într-o zi de luni, să rotunjească numărul de zile de școală prin adaos, până aproape de 20 ale lunii. Mai exact, anul acesta vom răsufla ușurați abia pe 19 iunie. Până atunci, cică, e rost încă de muncă și de învățătură.

Dar cui îi mai stă capul la asta, când afară ceru-i ca lacrima, iar în sălile de clasă sauna este asigurată gratuit?! Nici elevii și nici profesorii nu mai dau randament. Nu trag cu ochiul, ci se uită cu toții de-a dreptul spre vacanță!

Dacă mă întrebați pe mine, cred că cel mai frumos cadou de 1 iunie, pentru toți, ar fi fost vacanța. Mai ales în cazul celor mici, care și-au pierdut cu totul capacitatea de concentrare de cum a venit vara în calendar și afară.  Sau, de  la 1 iunie dacă e musai încă școală, să fie… altfel.  Ca acea celebră săptămână în care elevii vin la școală, învață și o fac și cu plăcere. Potrivite ar fi astfel de activități la școală în mijlocul primei luni de vară, pentru că vremea nu mai pune probleme atât de mari ca în aprilie, iar copiii ar mai fi încă dispuși să învețe.

Dar nu! În primele 3 săptămâni de vară încă se mai face carte. Încă se predă, încă se ascultă, încă se evaluează, încă se participă la concursuri de totfelul.

Și uite așa, creierul fiecăruia este suprasolicitat. Și dacă e adevărat, așa cum citeam, că zilnic 10.000 de celule mor în creierul uman, fără a se mai regenera vreodată, în perioada aceasta cred că sunt mult mai multe celulele pe care le pierdem iremediabil.

Și-atunci, ce ne rămâne de făcut, dragii mei din curtea școlii? Să supraviețuim încă o săptămână, cu speranța că nu va crește numărul de neuroni decedați și cu bucuria că totuși, vacanța e aproape.

Și cum e weekendul premergător ultimei săptămâni de școală, alimentați-vă bine cu cele trebuincioase și foarte sănătoase pentru creierul obosit: alune, semințe, nuci, cereale integrale, fructe și lista poate continua. Așa cum continuă și școala, încă o săptămână. Și zic că n-ar fi rău, chiar dacă e tot despre învățătură, să adăugați pe lista celor trebuincioase creierului muncit și o doză de educație…

0:00

comments

comments