full screen background image

Două proiecte care prevăd sancțiuni mai ușoare pentru aleșii incompatibili, dezbătute de deputați

camera deputatilor     Două proiecte controversate sunt discutate astăzi la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor. Dacă vor fi adoptate, acestea vor schimba sancţiunile care erau impuse aleşilor și funcționarilor găsiţi incompatibili sau în conflict de interese.

Inițiatorii proiectului vor ca funcționarii publici găsiți în incompatibilitate sau în conflict de interese să nu mai poată ocupa timp de trei ani aceeași funcție în care au fost descoperite neregulile. Astfel, un primar găsit incompatibil nu ar mai putea conduce primăria, dar ar putea să devină parlamentar.

Totuși, aceste propuneri contravin unei decizii a Curții Constituționale, potrivit căreia interdicția de a ocupa aceeași funcție – formulare din actualul text de lege – se referă la orice funcție publică.

Unul dintre proiecte aparține unui grup de nouă deputați, majoritatea social-democrați, iar celălalt este inițiat de senatoarea PC Cristiana Anghel.

Proiectele au fost înregistrate prima dată anul trecut la Senat, ca primă cameră sesizată. După ce le-au dezbătut în comisiile de specialitate, senatorii au considerat că ei au ultimul cuvânt, așa că au trimis proiectele la Camera Deputaților pentru o primă dezbatere. Deputații nu și-au găsit însă timp să le discute, astfel încât proiectele au fost adoptate tacit.

Acum, însă, parlamentarii și-au dat seama că for decizional în acest domeniu trebuie să fie Camera Deputaților, așa că au retrimis proiectele la Comisia Juridică.

Recent, Camera Deputaţilor a decis că primarii şi preşedinţii de consilii județene vor putea fi reprezentanţi în adunările generale ale asociaţiilor cu activitate în serviciile de utilităţi publice.

Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice care prevedea şi faptul că primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene li se acordă calitatea de reprezentanţi ai comunelor, ai oraşelor, respectiv municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, având ca obiect de activitate serviciile de utilităţi publice a fost adoptată în iunie 2014, însă preşedintele în exercițiu în acel moment, Traian Băsescu, a retrimis-o pentru reexaminare în Parlament.

Și președintele Klaus Iohannis a anunțat că va retrimite legea la Parlament, arătând că „acest act normativ vrea să reglementeze o problemă folosind un subterfugiu”.

comments

comments