Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor (FIESC) sărbătorește, în acest an, 30 de ani de existență.
Din acest motiv, FIESC a ales să-şi aniverseze cei treizeci de ani în timpul desfășurării celei de-a XXII-a ediţii a celei mai puternice competiții studențești din România: Concursul Internaţional Studenţesc de Calculatoare “Hard&Soft”, competiţie în cadrul căreia se vor întrece 15 echipaje de studenţi din Cernăuţi și Vinița – Ucraina, Chişinău – Republica Moldova, Ilmenau – Germania, Novi Sad –Serbia, Cluj-Napoca, Oradea, București, Timișoara, Iaşi și Suceava.
Mai multe amănunte despre desfășurarea concursului a oferit ascultătorilor noștri, principalul organizator – prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, invitat, marți, în emisiunea “Viva CAFE”.
“Am gândit că Suceava poate ieși din anonimatul în care se găsea la debut de școală de învățământ electric. Am gândit că este bine să organizăm un asemenea concurs. În 1994 am inițiat prima ediție a acestui concurs. Am reușit, pe parcursul tuturor acestor ani, să îl desfășurăm cu regularitate matematică.”
“Hard&Soft” este un concurs adresat studenților seniori din domeniile calculatoarelor, electronicii şi automaticii, care își propune să testeze competențele tehnice hardware și software și de relaționare socială ale viitorilor ingineri.
Iulia a aflat de la prof. univ. dr. ing. Adrian Graur care sunt regulile concursului de anul acesta, dar și câți studenți participă:
“Sunt echipaje de câte patru studenți, unele dintre ele însoțite de câte un antrenor, alte echipaje poate și de doi, ei primesc luni dimineața de la juriu tematica pentru concurs. După ce primesc tema, echipajele se duc spre laboratoare, intră în contact cu echipamentele: osciloscoape, generatoare de semnal, sonde. Până joi seara, trebuie să finalizeze la cheie proiectul respectiv. Vineri este posibilă desfășurarea festivității de înmânare a premiilor, după care unii din studenții se duc spre bazinul de înot, alții joacă fotbal, sâmbătă participă la o excursie pe care o organizăm în zona noastră, în Bucovina.” a mai spus prof. Adrian Graur.
El a mai precizat că echipele care-şi vor da concursul vor avea de îndeplinit în patru zile o sarcină care, în mod normal, ar putea dura chiar şi trei luni.
Tema concursului din acest an este „Tresure Hunt” – Vânătoarea de comori.
Participanţii au ca sarcină realizarea unui sistem portabil care să îndeplinească trei sarcini distincte: orientare spațială – urmărirea unui traseu parcurs de un subiect uman în campus, cu ajutorul tehnologiei RFID și monitorizat pe Twitter; colectarea și înregistrarea de date biometrice de la subiect și mediul înconjurător (puls, respirație, temperatura corporală și a mediului înconjurător, distanța parcursă, umiditate etc.) şi vânătoarea de “comori electronice”: sistemul trebuie să identifice și să măsoare “o comoară electronică” la fiecare punct intermediar de pe traseu.
Pentru ediţia 2015 juriul concursului este format din Timothy Hall, Universitatea din Limerick, Irlanda – președinte, Ciaran MacNamee şi Kevin Johnson, de la aceeași universitate, Nicolae Foica şi Alexandru Nasalean de la ServiceXpert GmbH Munchen, Germania și Jean Michel Duthilleul de la Université Lille 1, Franţa, în calitate de membri.
Prezentarea practică a temelor-proiect – un adevărat spectacol al echipamentelor realizate și aduse în stare de funcţiune – va avea loc vineri, 22 mai 2015, începând cu ora 14.00, în Atrium-ul din Corpul E al universității.
Festivitatea de premiere se va desfăşura vineri, 22 mai 2015, la ora 17.00, în Aula din corpul E.
Informaţii suplimentare pot fi găsite la adresa: http://www.hardandsoft.ro/