Țările Uniunii Europene trebuie să-și asume fiecare cote obligatorii de refugiați și să sporească semnificativ ajutorul pentru dezvoltare destinat statelor de unde provin acești imigranți, consideră președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, invocând argumentul ‘solidarității’, transmit agențiile EFE și DPA.
Conform agenției spaniole de presă, eurodeputații din grupurile popular și social-democrat ar fi ajuns la un compromis privind stabilirea unor astfel de cote, iar o rezoluție în acest sens va fi votată miercuri de Parlamentul European.
Șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană au participat joi la un summit convocat de președintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru adoptarea unui plan concret de măsuri în fața crizei generate de valul de refugiați ce sosesc în porturile italiene traversând Marea Mediterană. Dar singurul acord concret la care au ajuns a fost triplarea fondurilor pentru operațiunile de patrulare maritimă.
‘Răspunsul Consiliului European a fost imediat, dar nu și suficient. A fost inferior nivelului de ambiție pe care liderii europeni ar fi trebuit să-l arate’, a spus Juncker în timpul unei dezbateri pe tema imigrației, organizată miercuri de Parlamentul European. În opinia sa, la summitul de joi ar fi trebuit să existe o ‘voință colectivă pentru a încerca să găsim o repartizare geografică solidară’ a refugiaților. ‘Trebuie să dăm dovadă de solidaritate’, a insistat el.
Pe de altă parte, liderul executivului comunitar a cerut statelor blocului comunitar să sporească ajutorul pentru dezvoltare, întrucât în viziunea sa o astfel de strategie ar permite pe termen lung diminuarea numărului celor care, împinși de sărăcie, vor dori să caute un refugiu în Europa.
De asemenea, Juncker a solicitat stabilirea unor formule de legalizare a imigrației și acordarea de vize europene nu doar solicitanților, ci și refugiaților care doresc un loc de muncă în Europa. ‘Dacă nu le deschidem ușa, (imigranții clandestini — n.r.) vor intra pe fereastră’, a spus el în continuare, afirmație ce a stârnit imediat critici chiar din partea liderului propriului său grup popular, Manfred Weber, care i-a amintit că în prezent ‘unul din cinci tineri europeni nu are loc de muncă’.
Europa se confruntă cu un val masiv de refugiați din țările Africii și Orientului Mijlociu, aceștia profitând de lipsa unei autorități statale în Libia pentru a încerca să ajungă din această țară pe continentul european traversând Marea Mediterană, adesea la bordul unor ambarcațiuni improvizate.
Anul trecut, 3.000 de refugiați au murit în timpul unor asemenea călătorii, iar pentru anul în curs această cifră a trecut de 1.600, numai într-un naufragiu din noaptea de 18 spre 19 aprilie înregistrându-se peste 800 de victime, catastrofă ce a determinat și convocarea summitului european de săptămâna trecută.