Sper că nu ați obosit, încă, în demersul de a face cât mai multe bine, în calitate de părinți! Și nu ați abandonat lupta, lăsându-i în prima linie doar pe profesori. Cei de la clasă sau cei ce sporesc munca elevilor cu meditațiile de acasă.
Dacă vă numărați printre cei care consumă doza zilnică de educație pe frecvențele Viva Fm, e clar că n-ați abandonat-o. Drept urmare, știți că dascălii nu pot și cred nici nu-și propun, să fie singurii ce educă și formează.
Drept urmare, cu gândul la săptămâna numită “Școala Altfel”, cea despre care am vorbit ca fiind una din cele mai îndrăgite săptămâni din anul școlar de către elevi, mă gândeam că n-ar fi rău și noi, ca părinți, să încercăm să-i ajutăm și “altfel”. Asta, dacă nu a funcționat foarte bine modul în care i-ați ajutat până acum.
Și, pentru că spuneam că educația se face în echipă părinte-profesor, n-ar fi rău să strângeți relația cu dascălii. Fie printr-un telefon scurt – bineînțeles la ore adecvate – fie printr-un email săptămânal (că tot suntem în era computerelor) sau clasica vizită la școală. Recomandabil după orele de curs, căci, pauza este și pentru profesori, nu doar pentru elevi. Toate acestea făcute nu doar atunci când apare o problemă cu copilul-elev.
Un alt mod de a ajuta elevul, dar și profesorul în procesul educației, este de a-l încuraja pe copil să-și petreacă timpul liber jucându-se și cu colegii de clasă. Devenind prieteni, se vor cunoaște mai bine și vor putea mai apoi să colaboreze mai eficient și la activitățile de la clasă, mai ales când vine vorba de lucru în echipă.
Evenimentele organizate de școală ar trebui să fie cele de la care să nu lipsiți nici copilul, nici dumneavoastră. Sunt la fel de importante pentru dezvoltarea lui ca și cunoașterea pe de rost a tablei înmulțirii. Implicându-vă în organizarea și desfășurarea unor astfel de momente, nu numai veți construi relații frumoase cu profesorii și ceilalți părinți, ci veți construi amintiri legate de școală, pe care copilul nu le va uita.
Și, dacă nu vă cer prea mult, pentru că tot am zis despre plăcerea unei altfel de învățări pentru școală dar nu numai, ar fi minunat să fiți chiar dumneavoastră inițiatorul și organizatorul unei activități extrașcoalre ce să-i implice pe colegii elevului din familie. Că tot a venit vremea frumoasă și va fi și mai și în curând, în weekend organizați o ieșire în natură. În care vor putea învăța de toate. Și comunicare în limba română și matematică și biologie, eventual și bune maniere. Câte un pic din toate ce înseamnă realitatea în care trăim.
Și uite așa dăm o mână de ajutor și profesorilor, în drumul pe care îl parcurg alături de propriul nostru copil, spre dezvoltarea celui din urmă. E drept că e nevoie de voință, căci, putință există la fiecare. Și poate ajuta și o doză de educație.