full screen background image

Comisia Europeană a dat publicității noile reguli de plantare a viței de vie în UE

vita de vie    Comisia Europeană (CE) a publicat joi regulile pentru o nouă schemă de autorizare a plantărilor de viță de vie în Uniunea Europeană, reguli care permit o creștere anuală moderată a suprafeței viticole din UE, informează un comunicat de presă al CE.

Așa cum s-a convenit în reforma din 2013 a Politicii Agricole Comune, noua schemă se va aplica de la 1 ianuarie 2016 și va înlocui regimul tranzitoriu al drepturilor de plantare.

‘Noul sistem va oferi sectorului vitivinicol european mai multă flexibilitate pentru a crește gradual producția, ca răspuns la creșterea cererii mondiale. În paralel, statele membre vor avea posibilitatea de a aplica o gamă de măsuri de salvgardare pentru a răspunde la posibilele riscuri sociale și de mediu care ar putea apărea în anumite regiuni viticole,’ a declarat comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan.

Un studiu recent arată că în pofida creșterii volumului și valorii exporturilor de vin ale UE către țările terțe, după 2008 și până în prezent, UE continuă să piardă teren pe piețele mondiale. Mai mult, consumul total de vin la nivel mondial ar urma să crească până în 2025, în timp ce în UE va continua să scadă. În consecință, aceste tendințe de pe piață demonstrează că sectorul vitivinicol european va deveni din ce în ce mai dependent de exporturi în viitor.

Textul publicat astăzi enunță regulile care au fost aprobate, în unanimitate, atât de statele membre cât și de Parlamentul European. Ele confirmă modalitățile prin care statele membre ar trebui să gestioneze, la nivel național, sistemul autorizațiilor de plantare gratuite și non-transferabile. De asemenea, regulile precizează mecanismele de salvgardare aplicabile noilor plantări, pentru fiecare stat membru existând autorizația de a crește suprafața viticolă cu maxim 1% pe an, însoțită însă de posibilitatea de a introduce, acolo unde este justificat, restricții la extinderea suprafețelor cultivate în zonele unde există o denumire geografică protejată.

Noile reguli precizează de asemenea condițiile de tranziție de la sistemul actual la noul regim, precum și modalitățile de conversie a drepturilor de plantare în autorizații. Drepturile în rezervă care nu vor fi acordate producătorilor până la finele lui 2015 își vor pierde valabilitatea după această dată.

comments

comments