full screen background image

Fostul șef al ANI, Horia Georgescu, trimis în judecată

Horia Georgescu     Fostul șef al Agenției Naționale de Integritate Horia Georgescu a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, de procurorii DNA, pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, fapte comise în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP.

Prejudiciul în dosar este de peste 84,5 milioane euro.

În dosar au fost trimiși în judecată deputatul Cătălin Theodor Nicolescu, în stare de arest preventiv, fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, pentru luare de mită în formă continuată (24 acte materiale) și trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, și deputatul Marko Attila-Gabor, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului — Departamentul pentru relații interetnice la data faptelor.

De asemenea, au fost deferite justiției alte 9 persoane care, la data faptelor, făceau parte fie din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, fie aveau calitatea de experți evaluatori autorizați: Ingrid Zaarour, sub control judiciar, președinte al ANRP la data comiterii faptelor, Mihnea-Remus Iuoraș și Ingrid Popa-Mocanu, ambii în stare de arest preventiv, vicepreședinți ANRP la data faptelor, Remus Baciu, condamnat definitiv la pedeapsa închisorii pentru corupție în altă cauză, vicepreședinte ANRP la data faptelor, Cătălin Canagiu, în stare de arest preventiv, reprezentant al Ministerului Finanțelor Publice, Gheorghe Vișoiu, în stare de arest preventiv, angajat ANRP, Florin Hanu, evaluator autorizat, membru ANEVAR din România, Cornel Drulă și Niculai Nistor, ambii evaluatori autorizați ANEVAR și aflați în arest la domiciliu.

La 12 ianuarie 2015, ANRP a sesizat DNA cu privire la faptul că, în 2009, Curtea de Conturi a României a efectuat un control la instituție ce a avut ca obiect fundamentarea și utilizarea fondurilor alocate pentru plata despăgubirilor în 2008, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi AGERPRES, cei 8 inculpați membri ai Comisiei au emis, în cazul a trei dosare, titluri de despăgubire, pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor și contrare prevederilor legale. Scopul acelor demersuri, precizează DNA, a fost supraevaluarea imobilelor menționate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat și a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase.

DNA menționează că au fost aprobate în 2008: la 4 decembrie — raportul de evaluare întocmit de expertul Nistor Neculai, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafață de 55.390 metri pătrați de peste 84,5 milioane lei (1.526 lei/ metru pătrat), prin supraevaluarea acestuia cu peste 13 milioane euro; la 10 noiembrie — raportul de evaluare întocmit de expertul Cornel Drulă, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 1.535 metri pătrați și construcție demolată de peste 2 milioane euro, prin supraevaluarea acestora cu peste 1,7 milioane euro; la 2 septembrie — raportul de evaluare întocmit de expertul Florin Hanu, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 20,5 hectare, situat pe raza fostei comune Dudești — Cioplea, actualmente sector 3 București, de peste 104,6 milioane euro, prin supraevaluarea acestuia cu aproximativ 60 milioane euro.

Procurorii susțin că cele trei rapoarte de evaluare întocmite de experți au fost avizate de Gheorghe Vișoiu, expert evaluator angajat al ANRP, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu ce presupuneau verificarea acestora, în conformitate cu standardele și legislația în materie.

“În perioada 2007 — 2008, Cătălin Nicolescu a pretins de la trei persoane un procent de 5% din totalul acțiunilor pe care aceștia urmau să le primească în urma conversiei titlurilor de despăgubire din dosarele aflate la ANRP. În schimbul banilor, Nicolescu, prin prisma funcției și calității pe care o deținea, urma să asigure soluționarea favorabilă și cu celeritate a dosarelor de despăgubire. Ca urmare a soluționării dosarului de despăgubire nr. 13563/FFCC/2008, referitor la drepturile de proprietate privind o suprafață de 20,5 ha teren situat în București, în zona sectorului 3, Nicolescu a primit, în perioada 2009 — 2013, de la cele trei persoane aproximativ 6.200.000 lei, reprezentând bani și contravaloarea acțiunilor”, se arată în comunicat.

Anchetatorii au constatat că banii au fost remiși în general în tranșe de până la 250.000 de lei, în lei și euro, iar suma de 680.000 lei prin cont, în baza unui contract de comision încheiat fictiv pentru a masca comisionul.

DNA mai menționează că, în 2008, Florin Hanu a primit de la o persoană suma de 10.000 euro, pentru a face o evaluare imobiliară favorabilă asupra imobilului care făcea obiectul despăgubirii într-unul dintre dosare.

În cauză s-a dispus sechestru asigurator asupra sumelor de bani și bunurilor aparținând inculpaților Zaarour, Iuoraș, Marko, Popa-Mocanu, Canangiu, Nicolescu, Georgescu, Vișoiu și Drulă. De asemenea, s-a dispus confiscarea specială a sumei de 6,2 milioane lei de la Cătălin Nicolescu și a sumei de 10.000 euro de la Florin Hanu, provenite din săvârșirea infracțiunilor de luare de mită.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asiguratorii luate în cursul urmăririi penale.

comments

comments