Muzeul Bucovinei, împreună cu partenerul ucrainean – Muzeul Regional de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi, partenerul moldovean – Muzeul de Istorie şi Etnografie Bălţi, şi partenerul român – Consiliul Judeţean Suceava organizează, în perioada 23 februarie – 14 martie 2015, expoziţia “Interferenţe etnografice”.
Vernisajul expoziţiei a avut loc luni, la Muzeul de Ştiinţele Naturii Suceava.
Mai multe despre expoziţii ne-a spuse muzeograful Aurel Prepeliuc, unul dintre realizatori: “Expoziţia va fi itinerantă. Noi am constatat că există un fond comun între aceste popoare, care locuiesc în acestă parte central-estică a Europei. Când vom merge la Bălți, la Cernăuţi, vom lua cu noi aceste monumente de muzeo-tehnică, respectiv, cuptorul, patul şi le vom etala cu textile de interior, ceramică, cu piese pe care şi Muzeul din Cernăuţi le deţine, la fel ca şi cel din Bălţi, care sunt aproape identice. Expoziţiile din Bălţi şi Cernăuţi nu vor diferi prea mult faţă de cea din Suceava, chiar dacă vom folosi alte obiecte etnografice. Singurul loc în care ne putem diferenţia este portul popular. Am reuşit să echipăm aceşti manechini – o pereche de huţuli, o pereche de ucraineni şi o pereche cu costume româneşti.”
Expoziţiile, organizate de cele trei muzee partenere, sunt realizate în cadrul proiectul transfrontalier “Să ne păstrăm trecutul pentru a ne crea viitorul”, cod MIS-ETC – 2317, finanţat în cadrul Programului Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013 de către Uniunea Europeana prin Instrumentul European pentru Vecinatate şi Parteneriat şi co-finanţat de către statele participante în program, având un buget total de 208.500 de euro.
Pentru valorificarea patrimoniului cultural de factură etnografică aparţinând celor trei muzee partenere în proiect, vor fi organizate trei expoziţii temporare, care au scopul de a prezenta publicului larg un crâmpei de viaţă materială şi spirituală comun civilizaţiilor ţărăneşti de la răsărit de Carpaţi.
De asemenea, prin bugetul proiectului, au fost realizate patru tipuri de cataloage de promovare a obiectelor reprezentative de port popular, ceramică, ţesături de interior şi mobilier tradiţional, obiecte de factură etnografică aparţinând muzeelor partenere în proiect.
Cataloagele vor fi distribuite gratuit în cadrul expoziţiilor.
Expoziţiile se vor realiza după o tematică comună, pe scheletul câtorva elemente de muzeotehnică.
Ideea de bază o reprezintă reproducerea unui colţ de interior de casă ţărănească având ca punct de reper cuptorul tradiţional.
Spaţiul va fi încadrat cu elemente de mobilier (masă, pat, ladă de zestre) care vor fi nu doar exponate în sine, ci, alături de cuptor, şi suport pentru piesele de ceramică sau textilele de interior.
Portul popular bărbătesc şi femeiesc va fi etalat cu ajutorul a şase manechine.
Locaţiile alese sunt sălile de expunere ale Muzeului de Ştiinţele Naturii Suceava, Muzeului Regional de Arhitectură Populară şi Trai din Cernăuţi şi cele ale Muzeului de Istorie şi Etnografie din Bălţi.
Prin faptul că patrimoniul cultural etnografic din cele trei regiuni are un fond comun, pe alocuri abia putându-se sesiza particularităţi, fiecare expoziţie, făcând apel la patrimoniul mixt de factură română, ucraineană sau moldoveană deţinut de fiecare muzeu, va facilita reflectarea unei realităţi etnografice şi culturale existente de o parte şi de alta a graniţelor şi va determina o mai bunăînţelegere a contextului cultural regional şi a moştenirii etnografice.
Expoziţiile se vor desfăşura succesiv la Suceava, Bălți și Cernăuţi, durata fiecărei expoziții fiind de 20 de zile.