full screen background image

Solicitarea privind începerea urmăririi penale a lui Vosganian, respinsă de Senat

vosganian     Senatorii au respins, joi, solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Tiberiu Nițu, de încuviințare a începerii urmăririi penale față de fostul ministru al Economiei, senatorul Varujan Vosganian.

Senatul a respins hotărârea cu 71 de voturi împotrivă, 56 pentru și cinci voturi anulate.

Vosganian a precizat, în pledoaria dinaintea votului, că nu dorește să solicite nevinovăția pentru că a făcut acest lucru în octombrie 2013, atunci când DIICOT a solicitat pentru prima dată încuviințarea declanșării cercetării penale, iar marea majoritate a senatorilor a votat împotrivă.

“(…) Senatul a apreciat că toate deciziile mele au fost de natură politică și au votat împotriva solicitării Parchetului. Ceea ce s-a petrecut după aceea a fost o izolare a hotărârii Senatului. Procurorii au continuat investigațiile, însă nu au găsit absolut nimic, ceea ce arată comparația între referatul azi și referatul de acum un an și jumătate. Mai mult decât atât, nu a apărut nici cea mai mică suspiciune de interes personal și de corupție. În aceste condiții, revenirea cu această solicitare nu are nicio susținere legală”, a afirmat senatorul.

În ce privește solicitarea de a se relua procedurile de începere a urmăririi penale a parlamentarilor foști miniștri, Vosganian a susținut că legislația este clară, “se poate repeta numai dacă au apărut fapte noi. În absența lor, procedura nu se poate repeta. Această revenire păcătuiește nu doar că nu aduce fapte noi, dar ignoră toate dovezile care au apărut pe parcurs și care mă dezincriminează”, a mai spus Vosganian.

În timpul dezbaterilor din plenul Senatului de miercuri, Ion Ariton și Varujan Vosganian au putut să își exprime punctul de vedere, însă cel din urmă a solicitat să îi fie acordată posibilitatea de a susține și joi o pledoarie în favoarea sa.

Senatorii juriști au avizat favorabil, în data de 3 februarie, cererile pentru începerea urmăririi penale a foștilor miniștri ai Economiei Ion Ariton și Varujan Vosganian, însă Biroul permanent al Senatului a decis, în baza unei sesizări primite din partea senatorului Varujan Vosganian, să solicite Comisiei juridice audierea celor doi foști miniștri.

Procurorul general Tiberiu Nițu a solicitat Senatului declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale față de senatorul Ion Ariton, fost ministru al Ministerului Economiei, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, în dosarul Gala Bute.

De asemenea, Tiberiu Nițu a trimis Senatului și cererea DIICOT de încuviințare a începerii urmăririi penale față de Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la delapidare, în dosarul Romgaz.

comments

comments