Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că locul României este în zona Schengen, arătând că țara noastră îndeplinește criteriile de aderare la spațiul de liberă circulație și că “orice nelămuriri pe acest palier țin pur de considerente politice”.
“Europenizarea completă a României este un obiectiv central al mandatului meu, aceasta înseamnă continuarea procesului de integrare europeană prin aderarea la spațiul Schengen și prin adoptarea monedei euro. Locul României este în spațiul Schengen, stat membru cu drepturi egale și depline. Îndeplinim integral criteriile de aderare la spațiul Schengen, orice nelămuriri pe acest palier țin pur de considerente politice. Deficitul cel mare de care suferă statele membre ale UE nu este cel exprimat în bugetele naționale, ci în lipsa încrederii între parteneri, care duce la discriminare. Cred că putem depăși acest moment. Datoria partenerilor noștri europeni este de a fi corecți în evaluările lor și în implementare regulilor, credem în reguli care se respectă și care nu se schimbă în funcție de interese trecătoare”, a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu ambasadorii acreditați în România.
El a subliniat că, în conformitate cu asigurările primite din partea instituțiilor europene, România se așteaptă să devină stat membru al spațiului Schengen. De asemenea, șeful statului a arătat că, în spiritul unității și al solidarității, atât de necesare în prezent, România este pregătită să contribuie la perfecționarea sistemului Schengen.
“Este nevoie, pe de-o parte, ca libertatea de circulație, libertate fundamentală, să nu fie afectată, iar pe de altă parte să fie asigurat un control mai riguros la granițele externe ale UE”, a adăugat președintele Iohannis.
El a menționat că rapoartele succesive pozitive pe MCV sunt o recunoaștere a eforturilor de consolidare internă a țării noastre.
“Concluziile succesive pozitive ale rapoartelor pe MCV reprezintă o recunoaștere a eforturilor de consolidare internă pe toate planurile — combaterea corupției, funcționarea instituțiilor, creșterea transparenței și a credibilității. Suntem convinși că vor fi urmați pe mai departe pași drepți, corecți, pentru a începe procesul de phasing out al MCV pentru România”, a arătat Iohannis.
El a subliniat că “în fața dificultăților și a avertismentelor de orice natură, România își reafirmă angajamentul față de proiectul european fiind ferm convinsă de superioritatea modelului politic, economic și de securitate al UE”.