full screen background image

Consilierul local fălticenean Mihai Vitcu, la “Faţă în Faţă”: “Să te ferească Dumnezeu de hărnicia omului nepriceput!”

vitcu     Consilierul local fălticenean Mihai Vitcu este împotriva contractării, de către municipalitate, a unei finanțări rambursabile în valoare maximă de 6 milioane de lei, pentru derularea proiectului  Infrastructură de agrement “Nada Florilor”.

El a declarat, în cadrul emisiunii “Faţă în faţă”, realizată la Radio VIVA FM Fălticeni, că proiectul a fost introdus pe ordinea de zi fără a se respecta legea. potrivit căreia trebuia adus la cunoștința opiniei publice cu 30 de zile înainte de ședință.

Vitcu: “Acest proiect de hotărâre a fost introdus pe ordinea de zi fără a se respecta Legea 52 din 2003, privind transparenţa decizională, care obligă primăriile să aducă la cunoştinţa publicului proiectele de acte normative înainte cu 30 de zile de data ţinerii şedinţei. În cazul de faţă, a acestui împrumut de 60 de miliarde de lei vechi, Primăria trebuia să afişeze o documentaţie, spre documentaţie publică, încă din luna decembrie 2014. Conform Legii, în termen de 10 zile de la afiţare, cetăţenii îşi pot exprima părerile, în scris. Lucru care ar fi fost normal.”

Mihai Vitcu se întreabă dacă este bine să se facă acest împrumut, “pentru piscine acoperite cu centru de înfrumusețare”.

Vitcu: “Ne întrebăm: este bine să facem acest împrumut, pentru a plăti, timp de 5 ani, câte un miliard de lei vechi pe lună, este bine să ne împrumutăm pentru piscine acoperite cu centru de înfrumusețare? Sau, mai bine, ne-am împrumuta pentru străzi, pentru extinderea canalizării, pentru extinderea rețelei de gaz metan, pentru spital și așa mai departe. În principiu, în Consiliul Local a fost aprobat acest proiect. A fost aprobat, dar aş vrea să reamintesc de o declarație făcută de primarul Fălticeniului, la 8 iulie 2013, prin care anunța acest proiect şi specifica faptul că partea de cofinanţare a Primăriei este de 3,11 miliarde de lei vechi. S-a ajuns, în momentul de față, la 60 de miliarde. Ori lucrul ăsta este total inacceptabil, grevează destul de urât bugetul local. Mai ales că mai sunt multe lucruri neclare. În 2013, primarul Coman ne spunea că va trebui să suportăm de la bugetul local în jur de 70 de miliarde de lei vechi, ceea ce era, iarăşi, o situație destul de urâtă! Proiectul prevede piscine acoperite, centru SPA, bazine în aer liber, terenuri de sport…. Adică, în momentul de față, Fălticeniului tichie de mărgăritar îi trebuie! Cine, Dumnezeu Sfântul!, spunea că turiștii o să vină și o să meargă la bazine și la centru SPA şi aşa mai departe… În Fălticeni, este cunoscut faptul că turiștii vin la Muzeul Irimescu, la Muzeul Apelor, la Galeria Oamenilor de Seamă. Stau și mă întreb: imediat, ăștia o să se dezbrace în autocar și. imediat. o să plece direct la bazinul de înot? Poate era mai bine dacă se ajungea la o piscină în aer liber, un ștrand, care costa mult mai puțin. În Fălticeni există un bazin de înot, care nu mai funcţionează de un an de zile. Şi e în buricul târgului. Oare de ce nu mai funcţionează? Probabil că sunt cheltuieli care nu pot fi acoperite. Eu mă întreb: de unde vor fi acoperite cheltuielile care ar fi la Nada Florilor? Stau și mă gândesc: să te ferească Dumnezeu de hărnicia omului nepriceput !”.

comments

comments