full screen background image

26 ianuarie – “Mulțimea oamenilor cu care ne înconjurăm”

doza de educatie     Bine v-am găsit, dragilor!

E luni. Și cum nu s-a inventat încă o zi liberă după weekend, e rost de muncă. Cel puțin încă o săptămână pentru elevi. Pentru că părinții mai au drum lung până la vacanță. E drept că anul calendaristic de abia a început și mulți încă mai fac eforturi pentru a reintra în ritm. Și reușesc încetul cu încetul, dacă nu au prin preajmă binevoitori ce le fac adaptarea și mai anevoioasă.

Și pentru că fiecare își dorește un nou an mai bun decât cel trecut, probabil că v-ați proiectat deja, dacă nu printr-o listă scrisă – măcar mental – cele ce le aveți de făcut. Citeam undeva că bine ar fi, ca pentru a asigura un start bun acestui an, să vă eliberați de persoanele toxice din viața dumneavoastră.  Multe, puține… Sunteți singurii în măsură să cântărți. Dar cu siguranță ați sesizat că există în preajma fiecăruia astfel de oameni, care ne-au ținut pe loc în anul ce-a trecut. Cică ar fi 8 categorii de astfel de persoane, ce n-ar trebui să ne mai stea prin preajmă. Trecându-le în revistă, m-am gândit că dacă ar fi să reușim să facem o selecție, respectând lista pe care urmează să v-o prezint, am rămâne mulți dintre noi aproape singuri. Depinde de ce vă doriți în noul an legat de oamenii cu care vă înconjurați. Mulți dar nocivi, sau puțini dar benefici.

Tocmai pentru că e prima zi a săptămânii, n-ar fi rău să încercați acest exercițiu. Căci poate fi destul de obositor, ce-i drept. Ca la matematica din clasa întâi. Să-i grupați pe cei din preajma voastră în mulțimi:

1.Mulțimea oamenilor care ne fac viața stresantă. Căci evenimentele prin care suntem nevoiți să trecem de-a lungul unui an pot fi stresante. Dar dacă știm să folosim stresul drept factor motivațional, lucrurile merg de fapt într-o direcție bună. Dar oamenii de lângă noi n-ar trebui să fie stresanți, făcându-ne viața și mai grea. Doar de șeful stresant e mai greu să ne lipsim. Dar nici asta nu e imposibil!

2. Mulțimea oamenilor care se folosesc de noi. Ei, să nu credeți că există pe lume oameni care nu se folosesc de ceilalți! Mai mult sau mai puțin. În scopuri nobile sau mai puțin nobile… Toți ne folosim sau suntem folosiți de ceilalți. Ideea e că n-ar trebui să existe în viața noastră aceia care se se folosesc de noi asemeni unor paraziți, care nu dau nimic în schimb pentru a îmbunătăți și starea ta. Deci să ne lipsim de ei în acest an!

Vorbeam de 8 categorii identifcate în materialul aminit. Dar nu cred că are rost să continui enumerarea, ci am să mă opresc la o ultimă categorie de oameni, ce cu efort minim reușesc să genereze toate cele ce ne pot deturna de la a avea un an mai bun. Mulțimea oamenilor care nu ne respectă. Cred că e cea mai nocivă. Și de fapt le include pe toate celelalte. Căci lipsa respectului îi face să se folosească de noi și să fie stresanți. Tot ei sunt cei care reușesc cu multă ușurință să ne rănească, dacă le permitem. Sunt cei care îți zâmbesc în față și te insultă pe la spate, cei cărora nu le pasă de tine, dar le face o deosebită plăcere să pretindă contrariul. Și tot lipsa respectului este cauza faptului că unii dintre cei cu care te-ai înconjurat te trag înapoi, sau te țin în loc. Care deși pretind că îți sunt prieteni îți spun că este suficient ceea ce ai realizat. Că ar trebui să te oprești din creștere. Și care refuză să înțeleagă că nu poți să stai în loc. Că fiecare an poate fi un plus care te schimbă mereu. În mai bine.

Știu că nimenbi nu iubește temele pentru acasă. Dar aceasta este tema acasă de luni. Pentru adulții ce-și doresc un an mai bun: formați mulțimea oamenilor care vă pot sprijini să deveniți mai buni. Doar dacă vă doriți. Iar la final predați-le și celor mici lecția aceeasta. Vă poate ajuta în acest scop și o doză de educație.

0:00

 

comments

comments