De la timp liber și parcurile din Suceava, de la proiectele aflate în desfășurare, de la planurile pentru 2015, matinalii Andrada și Călin au trecut la un subiect…arzător.
În ce măsură țin oamenii cont de recomandările pompierilor, care sunt cele mai frecvente cauze ale incediilor, dar și cât de importante sunt autorizațiile de securitate la incediu, toate aceste subiecte au fost dicutate, la “Dimineți animate”, împreună cu purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.
Legat de cauza care a provocat incediul de la Arhiepiscopie, domnul Găleată a declarat:
„Noi spunem că a fost neglijență. Din păcate, un angajat al Arhiepiscopiei a încercat să dezghețe acele țevi, sursa de apă. Bineînțeles că acei pereți din lemn s-au aprins imediat. Apa, fiind înghețată, nu a avut cu ce să acționeze, ca să facă o primă intervenție. Dacă ar fi putut face asta, acea primă intervenție ar fi fost vitală! Din fericire, până la urmă, asta a fost cel mai îmbucurător, că nu au fost victime.”
Legea privind aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și autorizării în ceea ce privește securitatea la incediu e clară.
„Acea clădire nu avea autorizație pentru că pur și simplu nu putea fi autorizată din punct de vedere legal. Am observat o vânătoare de vrăjitoare în ultimul timp și toată lumea arată cu degetul înspre noi. Însă o clădire construită în totalitate din lemn, nu putea fi autorizată. Acolo, dacă am fi vut un planșeu de beton între etaje, am fi putut pătrunde în interior, dar așa, fiind planșeele din lemn, focul trecea peste tot.”
Se va găsi, până la urmă, o soluție ca seminariștii să-și continue studiile.
“Acolo se făcea un lucru bun și nu putem să arătăm cu degetul. Asta e, s-a întâmplat, dar trebuie să luăm aminte atunci când construim. Clădirile viitoare trebuie să le facem și cu gândul la acest aspect. Din păcate, mulți mergem pe principiul mie nu mi se poate întâmpla!”, a conchis Alin Găleată.