full screen background image

Consilierul local rădăuţean Traian Andronachi vrea desfiinţarea legislativului local

traian andronache     Consilierul local rădăuţean Traian Andronachi vrea desfiinţarea legislativului local şi organizarea de alegeri anticipate.

Într-o intervenţie telefonică pentru ştirile Radio VIVA FM, Andronachi a declarat că el nu a fost de acord cu decizia colegilor lui de a ataca în instanţă  hotărârea Tribunalului Suceava, de dizolvare a Consiliului Local Rădăuți.

Andronachi: “Hotărârea care a fost dată de Tribunalul Suceava, ca instanţă de fond, în ceea ce priveşte dizolvarea Consiliului Local Rădăuţi, nu a fost supusă spre dezbatere prin proiect de Hotărâre de Consiliu Local, pentru a mandata un consilier juridic să reprezinte legislativul local în cale de atac împotriva hotărârii instanţei. A fost doar o discuţie de formă pe acest subiect. Domnul împuternicit primar Epifanie Tiberiu Maerean s-a folosit de o hotărâre de CL veche, prin care CL Rădăuţi mandata un consilier juridic, din departamentul specializat, să reprezinte interesele CL în alte chestiuni, nu în speţa dată. Din punctul meu de vedere, punct de vedere care se pare că a fost însuşit şi de aparatul juridic din Primărie, trebuia să existe o HCL, în baza căreia să fie împuternicit cineva să-i reprezinte interesele. Astăzi (n.r. – marţi), discutând cu consilierul juridic din cadrul CL Rădăuţi, vizavi de această chestiune, mi-a spus că 13 consilieri locali au venit şi au semnat, ulterior, un document, prin care consilierul juridic respectiv a fost mandatat să reprezinte CL Rădăuţi în recursul împotriva hotărârii Tribunalului Suceava. Din luna septembrie a anului trecut, când s-a dat această hotărâre, comunicată CL pe 30 decembrie, eu, personal, Traian Andronachi, am militat pentru desfiinţarea CL Rădăuţi, pentru motive pe care le-am făcut cunoscute de multe ori. Nu mai avem niciun fel de condiţie, nici în drept, nici în fapt şi nici de oportunitate, ca acest CL să mai funcţioneze. Interesant este că, în momentul de faţă, ne aflăm la antiteză faţă de  momentul în care a fost înregistrată acţiunea de către Prefectură, în sensul că exact domnul Maerean este unul dintre semnatarii recursului, adică îşi doreşte foarte mult să rămână în poziţia în care a fost investit, după ce Primăria Rădăuţi a rămas fără primar. Acum, instanţa de recurs este evident că îşi va spune cuvântul şi va da o soluţie care nu poate să fie decât legală. Eu sunt de părere că este imperios necesar să se dizolve acest Consiliu Local, nicidecum să rămânem în această degringoladă.”

Consilierii rădăuţeni s-au întrunit, vineri, într-o şedinţă extraordinară.

Aleşii au discutat, atunci, şi despre hotărârea Tribunalului Suceava de dizolvare a Consiliului Local.

Cererea de dizolvare a fost făcută de Prefectură, ca urmare a neîntrunirii deliberativului, două şedinţe consecutive, pe 11 aprilie şi pe 23 mai 2014, când, la fiecare dintre acestea, au ajuns doar 9 dintre cei 19 aleşi locali, în loc de cel puţin zece, aşa cum prevede legislaţia în vigoare.

Tribunalul Suceava a admis, în luna octombrie, solicitarea Instituţiei Prefectului – Judeţul Suceava.

Situaţia de la nivelul administraţiei locale a municipiului Rădăuţi este fără precedent.

Primarul ales, Aurel Olărean, este suspendat şi trimis în judecată, în stare de arest preventiv, iar atribuţiile legate de funcţia de primar sunt asigurate de viceprimarul PSD, Tiberiu Maerean.

comments

comments