În intervalul 31 decembrie 2014, ora 7:00 – 4 ianuarie 2015, ora 7:00, pompierii militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava au înregistrat 135 de intervenţii.
Au fost 20 de intervenţii pentru localizarea şi lichidarea unor incendii, 79 de intervenţii medicale ale echipajelor SMURD şi 36 alte misiuni specifice.
46 de intervenţii în situaţii de urgenţă s-au înregistrat în ultima zi din 2014 (31.12) şi în noaptea dintre ani (01.01), în intervalul orar 7.00-7.00.
Pompierii militari au intervenit la 11 incendii, 18 misiuni SMURD, un accident rutier şi la alte 26 de misiuni în domeniul situaţiilor de urgenţă.
De asemenea, echipajele salvatorilor au patrulat în intervalul de timp amintit la început pentru identificarea persoanelor fără adăpost. Ca şi în perioada Crăciunului, misiunile de patrulare s-au desfăşurat în localităţile Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Suceava. Pe întreaga perioadă, au fost găsite 25 de persoane fără adăpost, toate în municipiul Suceava, iar cinci dintre acestea au acceptat să-i însoţească pe militari la adăpostul „Lumină Lină”, de la Biserica „Sfânta Vineri”.
Incendiu în localitatea Sărişoru Mic
Militarii Detaşamentului de pompieri Vatra Dornei, împreună cu lucrători de la Seriviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Şaru Dornei, au intervenit cu două autospeciale şi o ambulanţă SMURD pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o locuinţă, ce aparţine lui Dorel M., din satul Sărişoru Mic, comuna Şaru Dornei.
La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta în interiorul casei, existând pericolul de propagare la întreaga locuinţă (P+1).
Incendiul a fost anunţat pe 31 decembrie, la ora 18:52, şi lichidat la ora 21:12.
Au ars aproximativ 50 de metri pătraţi din tavanul dintre parter şi etaj, precum şi o parte din pereţii interiori pe o suprafaţă de 25 de metri pătraţi. S-au degradat obiecte de uz casnic.
Pe timpul intervenţiei, echipajul SMURD a acordat primul ajutor medical proprietarei, Maria M. (51 ani), care a suferit un atac de panică şi arsuri minore (de gradul I) la nivelul mâinilor. Ulterior, femeia a refuzat transportul la o unitatea spitalicească.
Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza jarului sau scânteilor provenite din sistemul de încălzire amplasat necorespunzător faţă de materialele combustibile.
Din fericire, pompierii au salvat restul locuinţei din calea flăcărilor.
Incendiu în comuna Mălini
Detaşamentul de pompieri Fălticeni şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Mălini au intervenit cu patru autospeciale pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o secţie de prelucrare a laptelui, ce aparţine unei societăţi comerciale din comuna Mălini.
La sosirea echipajelor, focul ardea în interiorul sălii de recepţie a laptelui, existând pericolul de propagare la întreaga clădire (P+M).
Incendiul a fost anunţat pe 1 ianuarie, la ora 6:08, şi lichidat la ora 7:20.
Au ars panouri de tip „sandwich” pe o suprafaţă de aproximativ 10 metri pătraţi. Flăcările au mai afectat instalaţia electrică şi aparatură din laborator. S-au degradat pereţii casei scărilor, trei pompe electrice, două bazine pentru lapte şi alte bunuri.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost un scurtcircuit produs la un aparat de control lăsat sub tensiune.
Din fericire, nu s-au înregistrat victime, iar pompierii au salvat clădirea secţiei de prelucrare a laptelui.
Incendiu în comuna Straja
Pompierii militari de la Garda de intervenţie Solca şi lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Straja au intervenit cu trei autospeciale pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la gospodăria lui Gheorghe J., din comuna Straja.
La sosirea echipajelor, ardeau anexele gospodăreşti, existând pericolul de propagare la casa de locuit şi la două gospodării aflate în imediata apropiere.
Incendiul a fost anunţat pe 3 ianuarie, la ora 22:00, şi lichidat la ora 23:45.
Au ars adăpostul de animale pe o suprafaţă de 80 de metri pătraţi, depozitul de furaje pe 30 de metri pătraţi şi o magazie de lemne pe 20 de metri pătraţi. S-au degradat tâmplărie PVC (o uşă şi două ferestre) şi aproximativ 10 metri pătraţi din faţada casei de locuit. În incendiu au pierit două bovine.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al curentului electric produs de conductori electrici neizolaţi corespunzător.
Nu s-au înregistrat victime omeneşti, iar pompierii au salvat locuinţa proprietarului şi cele două case învecinate.