full screen background image

Comercializarea articolelor pirotehnice permise către persoane sub 16 ani este infracţiune

petarde 2    Persoanele care deţin, comercializează sau folosesc articole pirotehnice au obligaţia de a deţine autorizaţie eliberată de Inspectoratul Teritorial de Muncă, informează şeful acestei instituţii sucevene, Romeo Butnariu, care accentuează, de asemenea, că obligatorie este şi autorizaţia eliberată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean.

Butnariu subliniază că este interzisă vânzarea articolelor pirotehnice prin intermediari neautorizaţi şi că persoanele fizice nu au dreptul de a deţine, utiliza, transporta, depozita  sau  a mânui asemenea materiale, decât dacă fac dovada calităţii de pirotehnician autorizat sau în condiţiile în care reprezintă o persoană juridică autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale.

Prin excepţie, persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot deţine şi utiliza articole pirotehnice din categoriile I şi P1.

Articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripţionate în limba română categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi avertizări despre pericolele care pot apărea la păstrare, depozitare, manipulare şi folosire.

Inspectorul şef Romeo Butnariu reliefează că orice operaţiune cu materiale pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an.

Sunt infracţiuni şi se pedepsesc în mod similar comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile I şi P1 către persoanele cu vârsta sub 16 ani, precum şi vânzarea către publicul larg a articolelor destinate a fi utilizate doar de către pirotehniceni.

comments

comments