full screen background image

Românii, penultimii în topul educaţiei

elevi-clasa-scriu     Ai carte, ai parte! Zicala este valabilă la orice vârstă, iar unele state fac din asta o preocupare constantă.

De exemplu, în Danemarca, unul din trei vârstnici este implicat în programe de învăţare iar media europeană este de 10 procente.

La noi, numai un român din 50 participă la cursuri de calificare sau de dezvoltare personală în mod constant de-a lungul vieţii. Şi asta indiferent că a absolvit o instituţie de învăţământ superior sau doar câteva clase.

Potrivit datelor Eurostat, ne situăm pe al doilea loc din coadă în privinţa ponderii locuitorilor care învaţă pe tot parcursul vieţii fiind de­vansaţi doar de Bulgaria. Ungaria are cu un procent mai mult iar Polonia, dublu decât România.

Danezii sunt din acest punct de vedere cei mai educaţi europeni. Unu din trei este implicat constant în programe de învăţare. Urmează alte două ţări nordice Suedia şi Finlanda, cu procente de peste 20% de persoane implicate într-o formă de învăţare.

La mare distanţă de ţările nordice îi regăsim pe francezi, olandezi şi britanici, care învaţă continuu în procent de peste 16%.

În prezent, media la nivelul UE în ceea ce priveşte ponderea populaţiei care învaţă pe tot parcursul vieţii este de 10,5%, nivel similar cu cel la care România şi-a propus să ajungă până la finalul anului 2020.

comments

comments