full screen background image

Bugetul Ministerului Educației, aprobat

bani romanesti noi     Bugetul pentru 2015 al Ministerului Educației și Cercetării Științifice a fost aprobat joi, cu 19 voturi pentru și 9 abțineri, de senatorii și deputații Comisiilor reunite de buget-finanțe.

Bugetul Educației aprobat de parlamentari pentru anul 2015 este de 25,2 miliarde de lei iar cel al Cercetării, de 1,4 miliarde de lei.

Conform votului parlamentarilor, titulatura Ministerului Educației Naționale a fost schimbată în “Ministerul Educației și Cercetării Științifice”.

Un amendament acceptat prevede includerea pentru anul viitor a sumei de 1,4 milioane de lei destinată “înființării Centrului atestat de formare continuă în limbile minorităților naționale, în limba maghiară”. Sursa bugetară va fi fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului. Amendamentul a aparținut grupului UDMR.

Sorin Cîmpeanu a subliniat că nivelul bugetului prognozat a fost unul dintre elementele cele mai importante care l-au determinat să-și asume responsabilitatea de ministru al Educației și Cercetării.

“Am analizat cât am putut de amănunțit modul în care această prevedere bugetară poate acoperi cerințele din sistemul educației la nivelul celor trei componente: învățământ preuniversitar, învățământ universitar și cercetare științifică. Am constatat cu satisfacție că sunt prinse în bugetul Educației inclusiv resursele pentru acele creșteri de 5% în luna martie și 5% în luna septembrie pentru personalul didactic și didactic auxiliar”, a spus Cîmpeanu, care a adăugat că pot fi acoperite creșteri salariale și pentru personal nedidactic.

El a subliniat că la nivelul învățământului preuniversitar trebuie să fie rezolvată problema manualelor școlare și a organizării evaluărilor naționale iar la nivelul învățământului superior este necesară pe termen scurt asigurarea încheierii în bune condiții a anului universitar 2014 — 2015.

“La nivelul cercetării trebuie să asigurăm continuitatea proiectelor mari și să susținem inițierea unor alte proiecte din domeniul cercetării. De asemenea, este necesară asigurarea condițiilor minime în școli, există condiții departe de ceea ce ne dorim în educația românească”, a apreciat ministrul Educației.

Potrivit acestuia, din totalul de 6.900 de unități școlare, între 1.500 și 2.000 necesită intervenții.

“Am constatat că acești 25,272 miliarde lei față de bugetul inițial al anului 2014, de 22,172 miliarde lei, înseamnă o creștere de 14,8%. Am constatat, de asemenea, că se înregistrează creșteri la toate titlurile.

Am constatat că avem un procent de 3,7% din PIB, care, sigur, nu este 6%, dar la fel de sigur este mai mare decât procentul de 2,8% din 2012 și decât cel de 3,17% din anul 2013 și decât procentul de 3,29% din 2014. Am constatat, de asemenea, că pentru continuarea programului — care este o prioritate — de grădinițe și școli avem 117 milioane, ceea ce înseamnă de circa 2,5% ori mai mult decât bugetul pe anul 2014. (…) Apreciez că actualul buget ar putea satisface nevoile de bază în actualul context economic, exprimându-mi totodată speranța în identificarea unor resurse care să permită finanțarea Educației. Pe bună dreptate, toată lumea solicită o educație de calitate iar o educație de calitate fără finanțare nu se poate face”, a precizat ministrul Cîmpeanu.

comments

comments