full screen background image

Primul caz de gripă din acest sezon rece din România

stk63612cor     Un bărbat de 37 de ani din Capitală este primul caz de gripă diagnosticat în România în acest sezon rece, potrivit datelor centralizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Bărbatul a fost diagnosticat cu virusul AH3 la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”, însă nu a fost internat, pentru că nu prezenta o formă severă, au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii CNSCBT.

Conform aceleiaşi surse, în intervalul 1-7 decembrie, numarul total al cazurilor de infecţii respiratorii acute la nivel naţional a fost de 82.427, cu 14,4% mai mare comparativ cu cel înregistrat în săptămâna precedentă şi cu 2,9% mai mic decât cel din aceeaşi săptămână a sezonului precedent (84.824).

Tot în săptămâna 1-7 decembrie, au fost înregistrate opt cazuri de infecţii respiratorii acute severe, cu trei mai multe faţă de săptămâna precedentă şi dublu faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.

Tot până la 7 decembrie, în cadrul campaniei de imunizare gratuită contra gripei, au fost vaccinate 207.160 de persoane din grupele la risc.

Pentru această campanie, Ministerul Sănătăţii a cumpărat din străinătate 500.000 de doze.

Potrivit medicilor, vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea afecţiunilor respiratorii şi a gripei.

În farmacii, o doză de vaccin antigripal costă aproximativ 30 de lei.

comments

comments