full screen background image

TVA de 9% în turism se aplică de la 1 ianuarie 2015

litoralulromanesc     Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Florin Jianu, a anunţat miercuri că reducerea TVA la 9% în turism va fi aplicată de la 1 ianuarie 2015 doar la pachetele all-inclusive vândute integral, respectiv cazare, masă şi servicii.

“Am făcut un calcul al impactului pozitiv bugetar în primul an. Dacă luăm în calcul că 500.000 de turişti aleg all-inclusive în străinătate și dintre aceştia numai 200.000 vor alege all-inclusive în România, impactul negativ asupra bugetului se va reduce, aşa cum s-a discutat în negocieri cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE). Această măsură va avea numai efecte pozitive ţinând cont şi de faptul că vor veni şi turişti străini, în condiţiile în care numai în primele 9 luni ale anului numărul turiştilor străini a crescut cu 11%. Măsura trebuie privită ca o investiţie în economie și acesta a fost un argument foarte important în discuţiile cu FMI şi CE”, a precizat Jianu, citat de Agerpres.

Ministrul a menţionat că în perioada următoare va fi stabilită modalitatea prin care va fi aplicată reducerea de TVA în industrie.

“E o chestiune administrativă a Guvernului. Încă suntem în discuşii cu Ministerul Finanţelor Publice să vedem dacă dau ei o ordonanţă sau dacă emitem noi o normă”, a adăugat Florin Jianu.

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism a subliniat că reducerea la 9% se va aplica la pachetele predefinite pentru turiști, iar pentru restul serviciilor “a la carte”, în restaurant, TVA rămâne de 24%.

Potrivit datelor DIMMMAT, potenţialul pe piaţa de turism în urma implementării acestei măsuri are în vedere suma de 5 miliarde de euro. De asemenea, numărul de turişti estimat a fi atraşi în achiziţionarea acestui pachet este de aproximativ 500.000 și este format din cetăţenii români ce în prezent îşi petrec concediile în Bulgaria şi Turcia, destinaţii all inclusive, precum şi din cetăţenii străini consumatori de astfel de pachete ce se vor orienta către ţară noastră.

Premierul Victor Ponta a anunţat marţi, după discuţiile cu delegaţia FMI, CE şi BM, că anul viitor taxa pe valoarea adăugată la pachetele All Inclusive din turism va scădea la 9%. Potrivit șefului Executivului, impactul bugetar al acestei măsuri este 100 de milioane de lei.

comments

comments