Premierul Victor Ponta s-a întâlnit în această dimineaţă cu şefa misiunii FMI. La discuţii sunt prezenţi ministrul Finanţelor Ioana Petrescu şi ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov.
O nouă rundă de negocieri între reprezentanţii Guvernului şi cei ai FMI urma să aibă loc astăzi la ora 9, la Ministerul Finanţelor.
Mai sunt trei săptămâni până la finalul anului, iar bugetul pe 2015 încă nu este gata. Negocierile dintre Guvern, FMi şi Comisia Europene înaintează anevoios.
Reprezentanţii instituiilor internaţionale cer Guvernului să reducă deficitul bugetar de la 1,4% la 0,9% din PIB. Potrivit oficialilor de la Bucureşti, o ţintă a deficitului de 0,9% ar duce la îngenuncherea economiei.
Solicitarea unui deficit bugetar de sub 1% a fost avansată joi seara, cu argumentul că nu mai trebuie să existe o diferenţă între deficitul pe ESA (unde deficitul nu este calculat pe baza plăţilor efective realizate într-un an, ci pe baza angajamentelor de plată şi a termenelor legale pentru achitarea obligaţiilor) şi cel pe cash (care cuprinde cheltuielile efectuate), aşa cum s-a întâmplat în anii anteriori.
Diferenţa de viziune dintre FMI şi CE, pe de-o parte, şi Guvernul român a fost confirmată de către ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, care a precizat că această solicitare nu va fi acceptată sub nicio formă şi că singurul său mandat este ca deficitul bugetar pentru anul viitor să fie fixat la 1,4%, cu o posibilă majorare pentru co-finanţări la proiectele europene de investiţii.
Cele două părţi au continuat negocierile vineri şi sâmbătă, fără să se ajungă deocamdată la o concluzie.
Vineri seara, premierul Victor Ponta a declarat că nu crede, la acest moment, că acordul României cu FMI va fi “rupt”, explicând că este o perioadă de negocieri care pot fi dure, dar arată că un deficit de 0,9% este inacceptabil şi că esenţială este discuţia cu Comisia Europeană, deoarece “acolo sunt marile probleme”.
El a precizat că România are un acord cu FMI care va expira anul viitor şi despre care nu crede că va fi reînnoit, deoarece “nu e cazul”, dar a arătat că, din ce în ce mai mult, rolul esenţial în discuţiile unui stat membru îl are Comisia Europeană, pentru Tratatul Fiscal.
Experţii FMI se descarcă pe Guvern ca pe “elevul din ultima bancă”, spunea premierul Ponta, adăugând că, probabil, aceştia au devenit mai rigizi în negocieri auzindu-l pe preşedintele Băsescu, care, cu o zi înaintea cererii de reducere a deficitului, i-ar fi criticat că sunt “prea buni” cu Guvernul.