full screen background image

Iohannis, la Chișinău, în prima vizită oficială în afara ţării

Klaus Iohannis     Președintele ales al României, Klaus Iohannis, a făcut o vizită oficială la Chișinău, înaintea alegerilor de pe 30 noiembrie din această țară.

Într-o conferință de presă comuncă cu liderul PLDM, Vlad Filat, Iohannis a susținut faptul că România susține parcursul european al Republicii Moldova.

”Sunt foarte bucuros că mă aflu astăzi (n.r. vineri) aici la dumneavoastră. E prima vizită în afara României pe care o fac de când românii mi-au dat votul lor. Am venit deocamdată în calitatea de președinte ales. Vizita de astăzi se face la invitația președintelui Vlad Filat și vine în contextul alegerilor pe care le aveți dumneavoastră. Eu mă aflu aici pentru a exprima întregul meu sprijin pentru consolidarea democrației și alinierea la normele euriopene ale Rep. Moldova”, a declarat președintele ales al României.

”E evident, dar vreau să subliniez caracterul special al relațiilor dintre România și Rep. Moldova. Avem o limbă comună, avem istorie, cultură comună, tradiții pe care țările noastre le împărtășesc. Nu există o altă țară decât Rep Moldova care este atât de importantă pentru noi românii, pentru România, pentru relațiile externe ale României. România cu siguranță are o  datorie de necontestat făță de Moldova: constituirea unui spațiu comun de stablitate și democrație pentru cetățenii români și moldoveni”, a continuat el.

În același timp, Iohannis a precizat că România susține ”în cel mai clar mod cu putință” parcursul european al Republicii Moldova.

”Evoluția Rep Moldova în relațiile cu UE a fost impresionantă. Între Moldova și UE va exista o zonă de liber-schimb susținută pe reducerea taxelor vamale și accesul nelimitat al produselor moldovenești pe marea piață europeană. Cetățenii nu vor mai nevoie de viză pentru călătoria în Schengen. România va sprijini ca și până acum aderarea prin susținerea permanentă a intereselor Moldovei în fața UE. Aderarea este un proiect național al României și îmi doresc mult ca aceasta să se întâmple în perioada mandatului meu de președinte al României”, a explicat Iohannis.

Totodată, președintele ales a afirmat că pe data de 30 noiemrbie cetățenii Moldoveni vor avea ocazia să aleagă un viitor european și orice soluție vor alege, ea trebuie să fie agreată de majoritatea moldovenilor.

”Am speranța că cei cu drept de vot vor opta pentru un viitor pro-european. Fac apel și către cei cu cetățenie română. Rmânia a avut șansa istorică de a deveni membră a comunității europene. Pe 30 niembrie moldovenii au aceeași șansă. România și Moldova vor împărtăși același spațiu comun de democrație în interiorul UE. România va sprijini fără doar și poate interesele economice și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a mai spus Klaus Iohannis.

La sfârșitul conferinței, Iohannis i-a dat un cadou lui Vald Filat, ce a constat în volumul său autobiografic, ”Pas cu Pas”.

comments

comments