Cea de-a opta ediție a manifestărilor reunite sub genericul “Zilele Monica Lovinescu” 2014 s-a încheiat, după ce, timp de două zile, au prilejuit ample manifestări la Fălticeni, Suceava şi Iaşi.
Autoarea şi coordonatoarea proiectului, scriitoarea Angela Furtună, Preşedintele Programului ZILELE MONICA LOVINESCU, învitată în această dimineaţă în emisiunea Dimineţi animate, difuzată de Radio Viva FM, a precizat că evenimentele au cuprins evocări, conferinţe, studii şi articole, dezbateri şi momente de istorie literară, exegeze şi abordări critice care au atras atenţia celor peste 300 de participanţi, dintre care mulţi scriitori, critici, istorici, universitari, cercetători, oameni de cultură, jurnalişti, studenţi, elevi și admiratori.
La finalul evenimentelor, în cadrul reuniunii de la sediul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iaşi, Angela Furtună, a decernat Premiul Naţional MONICA LOVINESCU şi VIRGIL IERUNCA, EDIŢIA A VIII-A, 2014, lui CASSIAN MARIA SPIRIDON, Preşedintele Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România.
Juriul internaţional care a validat această decernare a fost condus de acad. Basarab Nicolescu şi din el au făcut parte Dennis Deletant (Georgetown) şi Vlatimir Tismăneanu (Maryland), alături de Gheorghe Grigurcu, Tudorel Urian, Antonio Patraş, Angela Furtună, Doina Jela, Al. Călinescu.
CASSIAN MARIA SPIRIDON este scriitor, jurnalist, director de reviste literare. Autor a peste 20 de volume de poezie. Prezent în numeroase antologii din ţară şi din diaspora, tradus în mai multe limbi. În ianuarie 1990 a fondat noua serie a revistei Timpul din Iași (care a apărut, sub conducerea sa, până la sfârșitul lui octombrie 1991). În noiembrie 1991 a înființat Editura Timpul, pe care o conduce și în prezent. În perioada noiembrie 1991 – noiembrie 1992 lucrează ca redactor la revista Cronica din Iași, apoi la Evenimentul zilei (decembrie 1992 – decembrie 1994). Între anii 1993-1995 este redactor-colaborator la postul TV Europa Nova din Iași.
În iunie 1994 a fondat revista de cultură poetică Poezia, unde va fi redactor-șef, apoi în octombrie 1995 devine cofondator și redactor coordonator al publicației literare “Caietele de la Durău”.
Începând din decembrie 1995 este redactor-șef al revistei Convorbiri literare din Iași. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Societății Ziariștilor Români, al Asociației Ziariștilor Români, membru al PEN-clubului european.
Din 1996 este membru al Consiliului USR și al Comitetului de conducere al USR Filiala Iași, din 2000 este membru al Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor din România. Din 2009 este președinte al Uniunii Scriilorilor, Filiala Iași.
În decembrie 1989 este arestat, în 14 decembrie, pentru organizarea și participarea la mișcarea revoluționară conspirativă de la Iași.
Va fi eliberat din detenția politică în amiaza zilei de 22 decembrie 1989. Cassian Maria Spiridon este unul din martorii care pledează pentru începutul ieşean al Revoluţiei Române, fiind el însuşi victimă şi riscând preţul suprem, pentru libertate şi pentru căderea dictaturii.