full screen background image

Sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă, de la Claudiu Cobuz, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice

claudiu cobuz viva     În data de 14 noiembrie, în întreaga lume se poartă o singură culoare: albastrul – ca simbol al luptei împotriva uneia dintre cele mai mari probleme de sănătate a secolului nostru: diabetul.

Pentru a vorbi despre Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat, la emisiunea “Dimineţi animate”, difuzată de Radio VIVA FM, a fost invitat Claudiu Cobuz, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în cadrul Spitalului Judeţean Suceava.

Medicul Cobuz a vorbit despre principalele greşelile pe care le facem în alimentaţia zilnică.

Cobuz: “Din păcate, adulţii şi, mai grav, copiii şi adolescenţii, înlocuiesc micul dejun cu o cafea şi, de ce să nu spunem?, cu o ţigară. Continuă, eventual, cu un preparat de tip fast-food – sandvici, hot dog -, fără valoare nutritivă, dar care aduc o serie de calorii “goale”, într-o cantitate extrem de mare, aproape 800 de calorii pe porţie. În loc de apă, beau băuturi energizante sau sucuri industriale pline de E-uri şi îndulcitori chimici. Seara, însă, compensează totul cu alimente grele, indigeste şi nehrănitoare. Un stil de viaţă nesănătos, în care, practic, este eludată porţiunea de hănire a trupului, şi aşa solicitat, în timpul zilei, la diverse tipuri de efort.”

Claudiu Cobuz a oferit ascultătorilor VIVA FM şi câteva sfaturi de nutriţie sănătoasă.

Cobuz: “Pentru un adult de 70 de kg, cu un indice de masă corporală normal, un mic dejun ar trebui să conţină o proteină de origine animală, de calitate superioară, gen lapte, ou, brânză sau carne, dar nu preparate sub formă de şniţel, pentru că acesta este un preparat greu.”

Conform estimărilor Federației Internaționale de Diabet, în România, 1.500.000 de persoane suferă de această boală.

comments

comments




Leave a Reply

avatar