full screen background image

Pink Floyd lansează un nou album, după 20 de ani

The Endless River     Trupa britanică Pink Floyd lansează vineri primul album de studio din ultimii 20 de ani. Fanii din Marea Britanie, ţara de origine a trupei, vor avea parte de noul album abia de luni.

The Endless River este o colecţie de piese înregistrate în toţi aceşti ani şi nedifuzate. Membrii trupei spun că noul album este predominant ambiental şi instrumental în stilul clasic al grupului, deoarece doar o singură melodie are şi versuri.

Al cincisprezecelea album de studio Pink Floyd este şi un omagiu adus claviaturistului Richard Wright, care a murit de cancer, în 2008.

Pink Floyd, o istorie de cinci decenii

Înfiinţat în 1965, de Roger Waters, Nick Mason, Richard Wright şi Syd Barrett, cărora li s-a adăugat David Gilmour, în 1967, grupul Pink Floyd s-a destrămat în 1996. Trupa Pink Floyd a devenit celebră graţie unui rock progresiv şi psihedelic, în anii 1960 şi 1970, şi a lansat o serie de materiale discografice intrate în legendă, precum “Dark Side Of The Moon” (1973), “Wish You Were Here”(1975), “Animals”(1977) şi “The Wall” (1979).

Relaţiile dintre membrii fondatori ai grupului au devenit tensionate în ultimii ani, însă aceştia au acceptat să se reîntâlnească şi să cânte din nou împreună pentru concert uriaş susţinut în Hyde Park din Londra în 2005, intitulat “Live 8”. Richard Wright, clăparul trupei, a murit în 2008, la vârsta de 65 de ani.

Numele formaţiei a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame din SUA în 1996 şi în Music Hall of Fame din Marea Britanie în 2005. Trupa a vândut peste 250 de milioane de albume în lumea întreagă.

Printre premiile obţinute de Pink Floyd se numără un Grammy pentru albumul “The Wall”, în 1980, un BAFTA pentru piesa “Another Brick in the Wall (Part 2)” din filmul “The Wall”, în 1982, şi un alt Grammy pentru “Marooned” în 1995. În 2008, regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei a acordat formaţiei Pink Floyd premiul Polar Music pentru contribuţia la dezvoltarea muzicii moderne. La ceremonie au participat Waters şi Mason.

Celebrul album “The Wall” al grupului britanic, având la bază personajul Pink, inspirat din viaţa şi experienţele lui Roger Waters, tratează teme complexe, precum izolarea şi alienarea, fiind puternic influenţat de filosofia pacifistă.

comments

comments
Leave a Reply

avatar

Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza